1.6 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Ce spun primarii ieşeni despre ordonanţa de austeritate: face mai mult rău decât bine. „Să anuleze posturile vacante din ministere”

Chiar dacă proiectul ordonanţei de urgenţă cu măsuri fiscal bugetare menite să reducă deficitul bugetar nu a intrat nici în consultare publică, el produce deja efecte – dacă ne referim, de exemplu, la protestul angajaţilor din domeniul finanţelor, care au obţinut pe loc promisiunea că prevederile nu se vor „atinge” de ei.

Ca orice protest, revendicarea s-a referit la venituri. Ordonanţa, care apare din conţinutul ei că va fi în vigoare la 1 octombrie, limitează toate sporurile la 1000 de lei brut. A doua revendicare a vizat eliminarea unor posturi, or proiectul vizează desfiinţarea posturilor vacante, ceea ce ar atrage şi dispariţia unor joburi de şefi (de birouri, de servicii etc.).

Miroslava, cât Paşcaniul, dar cu primărie de cinci ori mai mică

Această reducere în organigramă, deşi nu aduce niciun câştig pentru că locurile respective neocupate oricum nu presupuneau nicio cheltuială, nu este bine văzută nici de primarii cu care am stat de vorbă pe subiectul prevederilor ordonanţei. „Ar fi o mare greşeală”, ne-a spus Dan Niţă, care conduce de 15 ani cea mai mare comună ieşeană.

„Să anuleze posturile vacante din ministere. Miroslava are o populaţie aproape cât Paşcaniul, dar ei au la primărie aproape 300 de angajaţi, iar noi avem 50-60 de angajaţi şi nu găsesc personal ca să ocupe aceste posturi”, a explicat primarul Niţă. Rezultatele ultimului recensământ arată că populaţia rezidentă a comunei a depăşit 28,5 mii de locuitori, în timp ce în Paşcani trăiesc peste 30,7 mii.

Pe de altă parte, primăriile sunt unităţi autonome şi ar trebui să-şi facă singure regulile, a mai spus edilul.

Partea bună din ordonanţă

Dar proiectul conţine şi lucruri bune, consideră Dan Niţă, referindu-se la propunerea ca bunuri imobile (clădiri şi terenuri) aflate în proprietatea publică a statului român, situate pe teritoriul unor unităţi administrativ teritoriale, să poată fi transferate în proprietatea publică a UAT-urilor respective. Asta, în anumite condiţii, precum menţinerea destinaţiei neschimbată pentru cel puţin 10 ani, precizează documentul.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări