Comuna Tatarusi a intrat pe harta turistica a Romaniei. Este vorba despre rezervatia forestiera “Catedrala fagilor”, in suprafata de 50 de hectare aflate pe teritoriul comunei care reuneste arbori seculari de peste 40 m inaltime si 35 cm in diametru. Padurea a facut obiectul unui proiectul finantat de Uniunea Europeana privind valorificarea potentialului turistic al rezervatiei forestiere Tatarusi iar zilele trecute acesta a luat sfarsit. Astfel ca, astazi, 22 aprilie a.c., la Caminul Cultural din comuna a fost organizata o conferinta de presa in care s-a discutat ce beneficii a adus acest proiect comunei si rezervatiei de fagi dar si planurile de viitor pentru atragerea turistilor in zona.
Conferinta a debutat cu un discurs tinut de primarul comunei, Costel Iosub, care a prezentat toate activitatile ce s-au desfasurat in timpul proiectului. Printre acestea se numara participarea de doua ori la Targul de Turism Romexpo Bucuresti cu un stand expozitional modern de prezentare a Rezervatiei, realizarea si promovarea unui website dedicat obiectivului turistic si realizarea de materiale publicitare.
Mentionam ca proiectul a fost accesat in anul 2011, iar finantarea europeana a fost in valoare de aproximativ 500.000 lei din care, administratia publica a cofinantat cu suma de 7.700 lei.
In acelasi context, edilul comunei a vorbit si despre planuri de viitor pentru atragerea turistilor. Se intentioneaza ca pe viitor sa fie construita o pensiune, in timp ce localnicii sunt dispusi sa gazduiasca peste noapte persoanele venite sa viziteze locurile tatarusene.
Acum se lucreaza la repararea cailor de acces catre comuna, iar de anul viitor se vor accesa fonduri pentru construirea unui Centru de Informare Turistica.
La finalul conferintei, toti cei prezenti au fost invitati sa vada rezervatia. O armata de fagi seculari care ascund locul numit din popor “Curtile Zmeilor”. Un loc in care veti gasi urme ale unor fortificatii si tuneluri care dovedesc ca acolo a fost candva o lucrare omeneasca. Un lucru destul de ciudat pentru zona sunt asa-zisele “plante carnivore”. Padurarul, Vasile Costan, lucreaza in domeniu de o viata de om iar plantele sunt pentru el, nu doar o legenda.