14 C
Paşcani
miercuri, ianuarie 8, 2025

Crește numărul dependențelor de alcool, iar medicii nu mai fac față. „Am resuscitat pacient de 24 de ani, care a început să bea de la 15”

Una dintre cele mai tolerate dependențe din societatea românească face victime din ce în ce mai multe în județul Iași. Conform cifrelor puse la dispoziție pentru „Ziarul de Sănătate” de către Institutul de Psihiatrie Socola din Iași, numărul de cazuri cu diagnostic principal sau secundar dependența de alcool a depășit nivelul de dinainte de pandemie.

În mod concret, în 2023 au fost tratați 2.984 de pacienți cu un astfel de diagnostic, între care 488 sunt femei și 2.496 bărbați. La polul opus, în 2019 au fost 335 internări la femei și 2.481 la bărbați, un total de 2.816 pacienți. Cifrele au scăzut cu până la 30% în pandemie, dată fiind închiderea spitalelor pentru internări, tratarea în ambulatoriu a mai multor situații și reticența generală a oamenilor de a mai apela la servicii medicale.

Dar dr. Marcel Alexandru Găină, de la Institutul de Psihiatrie din Iași, spune că aceste cifre nu arată nici măcar suprafața problemei dependenței de alcool. Una dintre cele mai mari probleme ale sistemului este reprezentată de faptul că statul român nu asigură condiții de post-cură, de tratament după episodul grav care-i aduce pe pacienți la internare.

„Nu avem o infrastructură pentru a trata acești pacienți în zona de recuperare. Ei sunt foarte fragili, iar noi trăim într-o societate cu o toleranță foarte particulară legată de alcool. Se discută fie de faptul că «bea ca tot omul», fie că «e alcoolic notoriu». De aceea la noi nu ar merge norma aplicată în multe țări europene, când poți conduce dacă bei o bere. La noi nimeni nu ar bea doar o bere”, spune dr. Marcel Alexandru Găină.

Medicul merge mai departe și spune că, în urma înapoierii țării cauzată de anii de comunism și de regim închis, am rămas cu „un fel de atitudine de toleranță a morții”. Altfel nu se explică, spune dr. Găină, cum reușim să stăm să ne uităm la oamenii din jurul nostru care se îngroapă în alcool și se îndreaptă încet, dar sigur, către moarte, fără să intervenim.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări