11.7 C
Paşcani
joi, ianuarie 9, 2025

Cum poţi face analize pentru cancer la medicul de familie? Ministerul Sănătăţii începe mai multe programe de screening

Într-o declaraţie de presă, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, citat de Agerpres, a promis că de la jumătatea anului va începe una dintre cele mai aşteptate reforme din sistem medical din România. Practic, este vorba despre programele de screening la medicul de familie, în care românii pot afla printr-o serie de analize simple şi nedureroase, dacă este cazul să-şi facă griji că au, într-o formă de început, o boală mai complicată.

În mod concret, conform modificărilor legislative din 2023, vor fi programe de screening pentru bolile cardiovasculare, diabet, dar şi mai multe cancere: de sân, de col uterin, de prostată şi cancerul digestiv. Ministrul a spus că legislaţia este terminată şi că în momentul de faţă se lucrează la asigurarea unei infrastructuri de sănătate post-screening. Practic, la sistemul de îngrijire a pacienţilor care vor fi depistaţi cu diferite afecţiuni, cum vor fi trataţi şi cum vor putea beneficia de cele mai bune îngrijiri.

„Noi facem programe de screening inclusiv la nivelul cabinetelor de medicină de familie – este vorba de bolile cardiovasculare, de diabet. Ne dorim să le extindem. Ştiţi bine că plata medicilor de familie, în momentul de faţă, se face şi pe un pachet de servicii preventive, din care screeningul face parte. Probabil că proiectul cel mai important şi cel mai aşteptat, după bolile cardiovasculare şi diabet, zic eu, pentru că sunt mult mai frecvente, este cel legat de screeningurile majore în cadrul Planului naţional de combatere a cancerului, mă refer la cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul de prostată şi cancerul digestiv”, a declarat Alexandru Rafila, prezent la Spitalul Judeţean din Oradea, citat de Agerpres.

În mod concret, acesta a promis că în prima jumătate a anului programele de screening vor debuta, indiferent de nivelul la care ajunge sau pregătirea Ministerului Sănătăţii pe partea de infrastructură.

„Pentru că screeningul în sine nu face altceva decât o detecţie precoce a unor boli serioase şi trebuie să ai tot circuitul şi toate resursele disponibile pentru ca pacientul care a fost identificat să poată beneficia de evaluare şi tratament imediat. Or, organizarea şi reorganizarea sistemului de sănătate la nivel regional cu centre de excelenţă, cel puţin la planul de cancer, este un proces laborios la care lucrează zeci de specialişti, cei mai buni specialişti din oncologie în momentul de faţă”, a mai spus ministrul.

Sursa Ziarul de Iasi

Recomandări