Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași a transmis noi detalii despre simularea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat pe care le organizează în perioada 17-19 aprilie. Subiectele vor fi realizate la nivel județean, iar evaluarea se va face la nivelul școlii.
„Analiza atentă a rezultatelor obținute de elevii din clasele terminale de gimnaziu și liceu la simularea examenelor naționale, sesiunea 2024, organizată de Ministerul Educației, a evidențiat nevoia creșterii șanselor de succes la evaluările externe ale tuturor elevilor din județul Iași. În acest sens, Inspectoratul Școlar Județean Iași organizează, în intervalul 17-19 aprilie 2024, o simulare a examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat, la fiecare probă de examen”, a transmis ISJ Iași într-un comunicat de presă.
Subiectele și baremele de evaluare vor fi elaborate de grupuri de lucru pe discipline la nivel județean, cu respectarea programelor în vigoare și a modelelor publicate de Ministerul Educației. Programele de examen sunt cele stabilite prin O.M.E. nr. 6155 din 31 august 2023 privind organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2023-2024, respectiv O.M.E. nr. 6156 din 31 august 2023 privind organizarea şi desfăşurarea examenului național de Bacalaureat – 2024.
Probele și evaluarea vor avea loc la nivelul școlii, în format clasic, fără acces la platforma de evaluarea digitalizată. Rezultatele de la simulare vor fi comunicate individual elevilor și părinților.
După cum am precizat zilele anterioare, la aceste probe vor participa doar elevii de la școlile unde conducerea decide înscrierea la simulare. Există posibilitatea ca unele unități de învățământ să refuze participarea la această simulare județeană. Până pe 1 aprilie vor fi anunțate școlile care vor lua partea la aceste testări.
„În această perioadă, directorii școlilor consultă profesorii și consiliile de administrație, analizând exact cum poate fi adaptat programul lor pentru a include această simulare. Școlile pot refuza participarea la simulare sau o pot adapta în felul lor, în cazul în care au gândit altceva la nivelul unității. Sunt unități care au avut deja, prin planurile remediale, stabilită o nouă simulare. Nu vrem să îi încărcăm, vrem doar să venim în sprijinul celor care își doresc. Noi sperăm să fie cât mai multe școli care vor participa”, a transmis purtătoarea de cuvânt a ISJ Iași, Antonina Bliorț, în urmă cu două zile.