1.8 C
Paşcani
joi, decembrie 26, 2024

Deputatul Sorin Nacuta, declarație politica. Ministrul Transporturilor, invitat la VFU Pascani

O societate din Pașcani a ajuns subiect de discuție in Parlamentul României. Este vorba despre fosta Remar SA, actuala VFU Electroputere unitate de producție si reparație a materialului rulant cu peste 500 de salariati. Aici a fost produs si testat cu succes primul autotren romanesc.

Intr-o declarație politica, deputatul liberal Sorin Nacuta a vorbit despre performantele societății pascanene si  de nevoia ca statul sa sprijine industria românească de profil. S

In același context parlamentatul pascanean l-a invitat pe ministrul Transporturilor, Catalin Drula, intr-o vizita la Pașcani pentru a vedea la fata locului noile vagoane si societatea unde se produc, așa încât statul roman sa facă comenzile necesare pentru modernizarea transportului feroviar.

Deputatul Sorin Nacuta a atras atenția ca din lipsa comenzilor si a unei strategii din partea Ministerului Transporturilor, in România au mai rămas doar câteva societăți care produc si modernizează vagoane si locomotive. Si acestea întâmpina dificultăți iar intreruperea temporare a activității ar duce la pierderea personalului specializat si de înaltă calificare si prin urmare la dispariția industriei naționale de profil.

Menționăm ca  automotorul produs la Pașcani  este destinat transportului pe distanțe medii, cu viteză maximă de 120 km/h și are o capacitate de 164 de pasageri (142 la clasa a 2-a și 22 la clasa 1), iar trenul are 60 de metri lungime. Aceste tipuri de garnituri sunt considerate ale viitorului deoarece au un  consum relativ redus și au capacitate de transport medie, ideale pentru transportul pe trasee scurte și medii, unde este nevoie de trenuri cât mai dese, însă nu neapărat de capacitate mare.

Iata declaratia deputatului pascanean

 

Dle Ministru al Transporturilor, Infrastructurii și Telecomunicațiilor,
Domnilor deputați,

De-a lungul timpului transportul pe calea ferată la nivel european a evoluat în principal în interiorul granițelor naționale, fiecare stat creându-și propriul sistem feroviar, pe baza considerentelor de nivel local și a industriei naționale.
Companiile feroviare românești au traversat perioade de divizare, de restructurare, unele s-au închis, altele s-au privatizat încercând să facă față competiției de piață. În ultimii 30 de ani transportul feroviar românesc a înregistrat un regres și o degradare structurală continuă.
Nu sunt nostalgic, dar era un timp când toate mijloacele de transport: locomotive, vagoane, autobuze, tranvaie, erau de producție națională, iar prin lipsa de viziune și de interes, România mai are doar trei, patru producători competitivi.
Sunt mesaje clare din partea acestor societăți, care au investit, au adaptat tehnologiile și au dezvoltat pe verticală industria de profil, pentru a face față concurenței de piață și standardelor de calitate.
În Municipiul Pașcani există o societate de producție, reparație și modernizare a materialului rulant – VFU ELECTROPUTERE, cu aproximativ 500 de angajați, continuatoare a Uzinelor Mecanice CFR și care și-a dezvoltat continuu capacitatea de producție, a păstrat și format specialiști în domeniul proiectării și execuției de material rulant feroviar. Specialiștii din această societate au realizat primul autotren românesc, care a trecut toate testele de specialitate și a dovedit că se ridică la nivelul standardelor de calitate și siguranță al altor producători internaționali din domeniu. Totodată, VFU ELECTROPUTERE Pașcani este singura societate românească ce realizează reabilitarea și modernizarea vagoanelor vechi, la prețuri avantajoase si tehnologii competitive.
Vă invit dle ministru să vizitați VFU ELECTROPUTERE Pașcani, să constatați situația reală a acestei societăți, să vedeți vagoanele modernizate și să vi se prezinte autotrenul produs românesc, care ar putea să schimbe conceptul de transport pe căile ferate din România.
În România mai sunt două, trei societăți de profil care produc și modernizează locomotive și vagoane de marfă și care întâmpină aceleași greutăți: lipsa comenzilor din partea Ministerului Transportului, care nu investește suficient în modernizarea unităților de transport feroviar și lipsa unei strategii de susținere și păstrare a industriei feroviare românești.
Întreruperea activității, chiar și temporară, a acestor societăți, conduce la dispariția industriei naționale de profil:
se pierde personalul specializat și de înaltă calificare;
se distruge industria pe verticală de profil, care depinde esențial de funcționarea acestor societăți.
Așa cum știm, transportul feroviar reprezintă un mod de transport mai curat din punct de vedere al mediului, față de transportul rutier, mai eficient și mai sigur. Ca urmare, promovarea și susținerea transportului feroviar și a industriei de profil trebuie să fie o prioritate pentru România.
Pentru că în ultimii ani, în domeniul infrastructurii feroviare, s-au făcut pași importanți în ceea ce privește modernizarea culoarelor de transport, iar Programul Operațional de Transport 2021-2027 oferă oportunitatea continuării acestor proiecte, consider că atât Guvernul cât și Ministerul Transporturilor trebuie să susțină societățile românești de profil feroviar, să respecte angajamentele contractuale și să le asigure o predictibilitate.

Sorin Nacuță
Deputat PNL de Iași

Recomandări