O nouă dezbatere publică a avut loc ieri începând cu orele 12.00 la primărie pentru primirea avizului de mediu necesar aprobării “Strategiei de dezvoltare locală a Municipiului Pașcani pentru perioada 2014-2020”.
Directorul Agenției pentru Protecția Mediului din Iași, Victor Bogdan Davideanu a precizat de la început că documentația pentru primirea avizului de mediu va fi acceptată deși nu este tocmai de ”bună calitate”.
La dezbatere au participat reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, membri ai Consiliului Județean, consultanți AVENSA, administratorul Primăriei Pașcani, managerul de proiect, și purtătorul de cuvânt, iar societatea civilă a fost reprezentată doar de 5 cetățeni.
Discuțiile pe tema strategiei au vizat numai aspecte tehnice care au efect asupra mediului înconjurător, dezbaterea fiind una formală, ca un pas absolut necesar pentru obținerea avizului de mediu.
Adrian Balan , ecologul de la firma de consultanță AVENSA din Iași, a prezentat documentația necesară primirii avizului de mediu, fiind enumerate atât elemente de infrastructură, cât și sugestii care vizează în special problemele de mediu, fie că e vorba de proiecte noi sau de unele începute care urmează să fie finalizate.
Au fost discuții pe tema unor proiecte deja existente în strategia de dezvoltare, printre care și cele legate de un parc industrial și unul eolian sau de reabilitarea termică a blocurilor și școlilor din Pașcani, măsuri care ar produce economii la bugetul local, dar care nu au fost susținute de comisia pentru mediu de la Iași.
Au mai fost făcute propuneri pentru diminuarea zgomotului și a poluarii produse de traficul feroviar și rutier prin instalarea de panouri pentru zgomot sau perdele forestiere, iar în discuție au intrat și subiecte arhicunoscute precum centura ocolitoare a municipiului și decongestionarea traficului în zona intersecției de la spital spre Iași prin măsuri urgente : semaforizare și sensuri giratorii.
Problema suburbiilor care nu sunt racordate la rețeaua centrală de apă și nu au canalizare a fost doar prezentată, find puse în discuție și situații grave, precum cele de la școala din Blăgești, unde nu există apa potabilă, conform unui studiu recent, deși vorbim de o instituție de învățământ.
Cetățenii prezenți, încurcați de discuțiile tehnice legate numai de problemele de mediu, nu au venit cu nicio propunere și cu toate că Agenția pentru Protecția Mediului a stabilit lista invitaților la această dezbatere, tot reprezentanții lor au reclamat că lipsesc investitorii și că o astfel de strategie se contruiește și cu ajutorul sprijinului privat.
Nu au fost trimise invitații pentru această dezbatere către posibili investitori sau ONG-uri, așadar dezbaterea nu a fost de fapt deschisă unor propuneri, ci a fost una strict formală, pentru obținerea acestui aviz de mediu.
Precizăm că acei care doresc să contribuie cu idei și proiecte la această strategie de dezvoltare mai pot trimite propuneri pe adresa de mail a primăriei sau pot lua legătura cu Mirela Pavel, managerul de proiect.