3.8 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 21, 2024

Drama bebeluşilor născuţi din mame alcoolice

Tot mai multe gravide recunosc în faţa medicilor că au consumat peste un litru de alcool pe zi, în timpul sarcinii * efectele alcoolului asupra bebeluşilor sunt însă dramatice
De la an la an, numărul cazurilor gravidelor dependente de alcool creşte considerabil în statisticile maternităţilor ieşene. De la începutul anului, 20 de copii au fost aduşi pe lume de mame care suferă de alcoolism. Conducerea Spitalului „Cuza Vodă” Iaşi susţine că în ultimii ani a scăzut numărul cazurilor gravidelor dependente de heroină sau cocaină, însă moldovencele sunt fidele drogului autohton, alcoolul. „Nu ducem lipsă de gravide dependente de alcool, în condiţiile în care Moldova este fruntaşă la producţia viticolă, iar efectele alcoolului nu sunt deloc de neglijat. Avem tot mai multe gravide care recunosc că au consumat, în timpul sarcinii, de la un litru de alcool în sus”, a precizat prof. dr. Maria Stamatin, directorul medical al Spitalului „Cuza Vodă”.

Prematuri şi cu malformaţii
Efectele alcoolului asupra bebeluşilor sunt uneori dramatice, copiii dezvoltând manifestări severe din sindromul alcoolismului fetal. Specialiştii susţin că bebeluşii născuţi din mame alcoolice vin pe lume prematur ori sub limita de greutate, cu cel mult 1.600 de grame, malformaţii severe, manifestări neurologice şi hiperagitaţie. „Avem copii care se nasc cu o agitaţie foarte mare, ca în cazul unui consumator de alcool care a intrat în sevraj. Glumim uneori şi spunem că bebeluşul are nevoie de alcool ca să-şi revină. Sigur că acest lucru nu se întâmplă, însă vrem să subliniem că efectele consumului de alcool sunt uneori asemănătoare ca la un adult”, a completat prof. dr. Stamatin.

ARTICOLUL AICI

Recomandări