Laudate de unii pentru efectul energizant rapid, hulite de altii pentru efectele negative asupra sanatatii, bauturile energizante sunt inca in topurile preferintelor celor care duc o viata activa si extrem de solicitanta.
De la aparitia pe piata a acestor bauturi, in 1987, numarul lor a crescut constant. Sute de branduri de bauturi energizante sunt acum la vanzare sub sloganuri care promit energie intr-o clipa. Unele au un continut mic de cofeina de 50 mg pe cutie, altele au o cantitante de 500 de mg de cofeina pe cutie. Tocmai aceste cifre alarmeaza si specialistii care cred ca acest cocteil de cofeina si alte substante continute de bauturile energizante nu face bine organismului.
Descifram eticheta. Ce contin bauturile energizante?
Fiecare bautura energizanta are propria reteta, dar in general, aproape toate au in componenta cofeina si zahar. Pe langa acestea mai au in componenta taurina si glucuronolactona. Ambele sunt produse sintetice. Taurina are, de fapt, un efect calmant asupra creierului si nu unul de stimulare asa cum se crede. Glucuronolactona a capatat si o aura de legenda si se spune ca era folosita de Guvernul american in timpul Razboiului din Vietnam pentru a stimula moralul trupelor si pentru a calma stresul provocat de lupte. Desi s-a vorbit despre interzicearea folosirii acestei substante, pana acum acest lucru nu s-a intamplat.
Unele bauturi energizante au in compozitie si guarana, adesea prezentata ca o planta care stimuleaza energia. Aceasta este de fapt o sursa naturala de cofeina. De asemenea, pot sa contina vitamine, minerale si alte plante, dar in cantitati atat de mici incat efectul lor nu este resimtit.
Sursa Ziarul de Iasi