Atmosferă deosebită la Palatul „Alexandru Ioan Cuza” din Ruginoasa: astăzi a avut loc o lansare de carte într-un cadru istoric de poveste. Este vorba despre a zecea carte a scriitorului oltean Marian Malciu, care vorbeşte despre aceste frumoase locuri ale Moldovei: „Ruginoasa- istorie, credinţă şi cultură”.
Evenimentul cultural a adunat în salonul palatului oameni de cultură, dar şi tineri dornici să afle cât mai multe despre lucrarea autorului, iar gazda evenimentului, Simona Ionescu, a pregătit momente deosebite prin invitaţii de seamă, care au prezentat cu interes şi consideraţie, lucrarea aflată în centrul discuţiilor.
Cei prezenţi au intrat în atmosfera de epocă, fiind primiţi chiar de Cuza, în persoana actorului George Marici, care a susţinut şi un moment artistic alături de poetul Vasile Varjoga.
Printre invitaţi s-au numărat cititori şi prieteni ai autorului: Olguţa Luncaşu Trifan, scriitoare din Iaşi, etnograful Ioan Grămadă din Câmpulung, dar şi Gheorghiţa Durlan, autoarea prefaţei, venită tocmai din Teleorman, ea fiind cea care a prezentat pe scurt şi cartea lui Marian Malciu.
Deoarece multe din paginile cărţii vorbesc despre credinţă şi despre străduinţa de peste 20 de ani a unui preot al locului din Dumbrăviţa, Pavel Pavel, pentru ridicarea unei biserici, la această lansare de carte a fost prezentă soţia acestuia, Maria Pavel, dar şi un reprezentant al Protopopiatului din Paşcani, Părintele Ioan Daniel, care a prezentat o recenzie a unui subcapitol, referitoare la istoricul Palatului din Ruginoasa.
Consideraţii referitoare la carte, autor, dar şi la locurile descrise în lucrare au fost aduse în lumină de Mărioara Preutu, profesor şi fost director al Casei de Cultură „Mihail Sadoveanu” din Paşcani, de Mihaela Spiridon, profesor şi redactor, dar şi de Petronela Angheluță, cadru didactic din Ruginoasa, care a amintit celor prezenţi, momente emoţionante desfăşurate în urmă cu 2 ani în acelaşi cadru, când autorul lansase aici o carte în amintirea soţiei sale, trecute la cele veşnice.
Discuţiile din cadrul lansării de carte au durat mai bine de 2 ore, timp în care participanţii iubitori de cultură şi frumos au avut ocazia să cunoască mai bine autorul şi lucrarea „Ruginoasa- istorie, credinţă şi cultură”. Această carte, pe lângă faptul că oferă cititorilor informaţii amănunţite despre localitatea Ruginoasa, instiţiile importante din comunitate şi oameni remarcabili ai locului, oferă perspective interesante, dar şi controversate, legate de identitatea neamului românesc, plasând strămoşii localităţii şi zonei la începuturile omenirii.
Precizăm că Ansamblul Muzeal „Alexandru Ioan Cuza” din Ruginoasa găzduieşte evenimente culturale de excepţie, în luna noiembrie urmând să se desfăşoare pe lângă expoziţia legată de viaţa şi activitatea Elenei Cuza şi un concert de muzică veche românească.