2.5 C
Paşcani
joi, decembrie 26, 2024

Iata noii parlamentari din judetul Iasi

Surprize mari dupa miezul noptii, cand numararea voturilor se apropia de final. USL si-a adjudecat practic toate colegiile. Legea prevede insa ca si celelalte partide care au obtinut un procent ce le da dreptul la minimum un parlamentar sa primeasca portofolii prin redistribuire. Asta inseamna ca vom avea mai mult de 17 parlamentari (5 senatori si 12 deputati). Persista inca unele incertitudini legate de redistribuirea care se face la nivel national. La inchiderea editiei, dupa ora 3 dimineata, pentru PDL se profilau doi deputati (Camelia Bogdanici si Petru Movila) si, nesigur, un senator (Dumitru Oprea). La PPDD cel mai probabil Viorel Blajut va fi deputat, dar „disputa” lui cu colegul Daniel Oajdea nu era transata definitiv.

Daca social-democratii si liberalii s-au culcat aseara linistiti, aspirantii ARD si PPDD la Parlament au avut o noapte alba. In jurul orei 3 dimineata, candidatii celor doua formatiuni isi calculau febril sansele de a obtine un loc in Legislativ, la redistribuirea mandatelor. La inchiderea editiei, in dreptul USL cifrele pareau fara echivoc. Potrivit numaratorilor paralele, USL castigase toate cele 17 colegii din Iasi cu peste 50% plus unu din voturi. In cazul foarte probabil in care rezultatele vor fi confirmate de numaratoarea oficiala, toti cei 17 candidati ai Uniunii Social-Liberale vor obtine un mandat de parlamentar. Dupa contabilizarea a circa 80% din sectii, liberalii si social-democratii marsau pe scoruri care variau intre 54% in Colegiile de Deputati 11 CUG si 12 Nicolina, pana la 69% in Colegiul 1 Raducaneni.

Daca soarta mandatelor obtinute de USL pare transata, persista intrebarile in privinta numelor trimise in Parlament de ARD si PPDD. Reamintim ca legea electorala ofera, in cazul in care un partid castiga majoritatea absoluta atat la nivel national cat si la nivel judetean, un numar variabil de mandate si celorlalti competitori electorali care depasesc pragul de 5%. La Iasi, potrivit cifrelor vehiculate la inchiderea editiei, ARD spera la cel mult un senator si la doi deputati, iar PPDD la maxim doi deputati. Favoriti sa obtina cele doua mandate de deputat din partea ARD erau Camelia Bogdanici (Colegiul 8 – Copou), creditata cu circa 30% din voturi, si Petru Movila (Colegiul 3 – Tibanesti), cu peste 4.700 de voturi dupa numararea majoritatii sectiilor de votare. Situatia arata mult mai complicat la Senat. Cel mai bun scor a fost obtinut Dumitru Oprea (Colegiul 4, Tatarasi – CUG), circa 11.200 de voturi, urmat de Teodor Baconschi (Colegiul 5, Copou – Dacia), cu aproximativ 9.800 de voturi. Practic, daca ARD va obtine peste 20% in judet, (18,6% pe o simulare PSD), Dumitru Oprea isi va adjudeca mandatul de senator. „Nu cred ca o sa avem un post de senator”, se arata sceptic azi-noapte Dumitru Oprea.

Din partea PPDD, la inchiderea editiei Viorel Blajut parea principalul favorit sa ocupe un fotoliu de deputat. Candidatul din Colegiul 12 (Nicolina) a obtinut circa 4.500 de voturi, el fiind urmat de Daniel Oajdea (Colegiul 9 – Dacia), cu circa 4.050 din sufragii. Teoretic, in functie de scorul obtinut de PPDD in judet, exista posibilitatea ca atat Blajut, cat si Oajdea sa devina parlamentari.

––

Scorul obtinut de candidatii USL:

Singurele rezultate clare ale alegerilor cunoscute noaptea trecuta sunt cele din numaratoarea paralela a voturilor realizata de echipa de campanie a USL. Conform acesteia, dupa numararea a 80% din voturile valabil exprimate, procentele obtinute de candidatii Uniunii in cele 17 colegii electorale au fost:

Camera Deputatilor:
Colegiul 1: Mugur Cozmanciuc 69%
Colegiul 2: Relu Fenechiu 65%
Colegiul 3: Constantin Adascalitei 57%
Colegiul 4: Vasile Mocanu 56%
Colegiul 5: Neculai Ratoi 68%
Colegiul 6: Anghel Stanciu 65%
Colegiul 7: Costel Alexe 66%
Colegiul 8: Gheorghe Emacu 57%
Colegiul 9: Cristina Nichita 59%
Colegiul 10: Sorin Iacoban 63%
Colegiul 11: Grigore Craciunescu 54%
Colegiul 12: Anton Dobos 54%

Senat:
Colegiul 1: Varujan Vosganian 65%
Colegiul 2: Sorin Constantin Lazar 67%
Colegiul 3: Florin Constantinescu 68%
Colegiul 4: Mihaela Popa 60%
Colegiul 5: Marin Burlea 61%

––

Prezenta la vot, sub media pe tara

Iesenii cu drept de vot au preferat sa evite sectiile de votare. Ultima raportare a Biroului Electoral Central, realizata pentru ora 21, estima o prezenta la urne de 38,91% pentru judetul Iasi, sub media pe tara, de peste 41%. Ceea ce inseamna ca doar 268.377 de persoane si-au votat ieri candidatii la parlamentare. Iesenii din mediul urban au votat in procent de 38,83%, in timp ce persoanele din mediul rural, 38,98%. Pana la ora 10, isi exprimasera optiunea abia 4,61% din numarul total al alegatorilor din judetul Iasi. Procentul pe mediul urban a fost de 5,35%, alegatorii ducandu-se la urne pe o ninsoare abundenta. In mediul rural, abia s-au inregistrat 3,86%. Un flux surprinzator de votanti s-a inregistrat intre orele 10 si 14. Procentul prezentei la urne a crescut vertiginos la 21,54% pentru judetul Iasi. Si de aceasta data, mobilizare mai mare a fost in orase, cu o prezenta de 22,32%. In mediul rural, oamenii au votat in procent de 20,74%. Raportarea facuta de Biroul Electoral Central pentru prezenta la urne de la ora 18 a pastrat trendul ascendent pentru Iasi, dar fara diferente majore. Alegatorii au votat pana la ora 18 in proportie de 35,31%. Cifrele raportate pentru mediul rural le-a devansat pe cele din mediul rural. Satenii au votat in proportie de 36,33%, in timp ce orasenii, 34,32%. Spre seara, alegatorii din Iasi au preferat mai mult sa stea in case. Pana la ora 21, au mai iesit la vot inca 24.800 de alegatori. Raportarea realizata de BEC la inchiderea urnelor a fost pentru judetul Iasi de 38,91%.

––-

PDL se vedea aseara la guvernare

Atmosfera de la sediul PDL Iasi la aflarea primelor rezultate din exit poll-uri nu a fost nici pe departe una de euforie. Putinii candidati care s-au adunat pentru a comenta scorurile din sondaje nu tradau nici emotie, nici tensiune, ci mai degraba oboseala si resemnare. Cu fete destul de lungi, liderii partidului s-au bucurat mai degraba de scorurile anuntate la ora 21 pentru tabara adversa a USL, mult mai mici comparativ cu primele sondaje care ii situau la 65% in topul preferintelor alegatorilor. Liderii ieseni ai ARD s-au declarat increzatori ca vor obtine doi senatori si patru deputati, in urma numaratorii finale a voturilor. La ora 21, rezultatele exit poll-urilor realizate la iesirea din urne aratau ca ARD ar fi obtinut intre 18% si 21%, in timp ce USL, intre 54% si 58%, iar PPDD, intre 10% si 14%, in functie de autor. Democrat-liberalii ieseni au declarat ca scorul pentru judetul Iasi va creste insa pana la 25%. „La nivelul Iasului am certitudinea ca rezultatul va fi modificat. Consider ca vom avea un procent de peste 25% la terminarea numaratorii. Am convingerea ca ARD va face Guvernul impreuna cu celelalte forte si urmatorii patru ani vom avea o politica coerenta, consecventa, care este condusa de o alianta puternica. Consider ca avem toate sansele sa ne indreptam spre doi senatori si patru deputati, ceea ce va face ca grupul de parlamentari sa fie destul de puternic si sa aiba un cuvant de spus in viitoarea legislatura”, a declarat Gabriel Surdu, liderul ARD Iasi.

Cei mai multi dintre candidati s-au declarat multumiti de rezultate. „Multumesc romanilor ca nu au fost atat de duri precum ne prooroceau. Trecem bine peste 20%, iar cei din USL sunt undeva la 11-12 procente (per partid component, in medie – n.r.), impartind scorul la patru partide. Cred ca suntem partidul care a obtinut cele mai multe voturi, si multumesc tuturor ca mai au o speranta ca dreapta se va coagula in jurul acestei aliante”, a spus Dumitru Oprea, candidat in Colegiul 5 la Senat. Liderii ARD Iasi au evitat sa spuna si care sunt cei sase candidati care ar putea sa ajunga in Parlament, conform presedintelui PDL Iasi. Cei implicati direct in campanie preconizau abia patru, maximum cinci parlamentari cu sanse reale sa prinda mandate. Reprezentantii ARD se bazau, la inchiderea urnelor, pe scoruri bune obtinute de candidatii Petru Movila, Liviu Bulgaru, eventual si Camelia Bogdanici, iar pentru Senat, Theodor Baconschi si Dumitru Oprea.

––-

PSD: Iasul va avea cel mai mare grup parlamentar din tara

Sediul PNL s-a dovedit neincapator aseara pentru liberalii veniti sa celebreze victoria USL. La filiala din Podu Ros au raspuns prezent sase dintre cei opt candidati liberali: Costel Alexe, Grigore Craciunescu, Anton Dobos, Mugur Cozmanciuc, Varujan Vosganian si Marin Burlea. Au lipsit Mihaela Popa si liderul organizatiei, Relu Fenechiu. Prin ordinul expres al sefului de campanie, televizorul a ramas pe frecventa Antena 3. „Nu dati pe RTV”, a cerut Marius Bodea, cu un sfert de ceas inainte de anuntarea estimarilor de la ora 21. Exit-poll-urile au fost intampinate cu aplauze de cei prezenti dar, ulterior, pe chipurile candidatilor se putea citi ingandurarea. Daca inainte de aparitia estimarilor cei mai multi vorbeau de un scor national pentru USL care va depasi 60%, procentele afisate pe ecran, intre 54% si 58%, pareau ca i-au pus pe ganduri. „Multumesc tuturor iesenilor care si-au pus increderea in noi. Consideram acest lucru ca pe o dovada de incredere maxima si de asteptare imensa din partea iesenilor ca toti cei 17 parlamentari ai USL sa aduca acasa rezultatul muncii lor de la Bucuresti si sa fie transpus in cate mai multe realizari pentru Iasi”, si-a inceput discursul Cristian Adomnitei, liderul filialei municipale. Presedintele CJ si-a exprimat speranta ca victoria USL din judet se va resimti si in bugetul statului pe 2013, in principal in sumele prevazute pentru modernizarea Aeroportului din Iasi.

Intrebati de ce nu au organizat o intalnire comuna cu candidatii PSD, Costel Alexe a intervenit cu o declaratie nepotrivita: „Pentru ca nu am fuzionat inca”. El a fost corectat imediat de Adomnitei. „Bine, ma si indoiesc ca vom fuziona”, a spus seful CJ. El a explicat ca PNL si PSD nu si-au dat intalnire intr-un singur sediu din cauza dimensiunilor echipelor de campanie. Adomnitei a precizat ca a stat la alaturi de liderul PSD, Gheorghe Nichita, inclusiv la inceputul meciului dintre CSMS Iasi – Dinamo. „Nu stiu daca Prahova va inchide toate cele 17 colegii, astfel ca Iasul ar putea sa aiba cel mai mare grup parlamentar”, a mai tinut sa mentioneze Adomnitei.
Candidatii social-democrati au urmarit rezultatele exit-poll-urilor separat, fiecare la sediul personal de campanie. PSD a organizat o conferinta de presa la ora 22.30, imediat dupa incheierea meciului dintre CSMS Iasi si Dinamo. La intalnirea cu jurnalistii au participat primarul Gheorghe Nichita si candidatii Cristina Nichita si Gheorghe Emacu. „Traiesc o foarte mare bucurie si vreau sa multumesc tuturor iesenilor care au iesit la vot pe o vreme asa de nefavorbila, dar o zi atat de importanta pentru judetul Iasi si pentru romani. Avem o prezenta la vot, la Iasi, mai mare decat cea din 2008. Asta spune foarte clar starea de spirit a populatiei”, a declarat Nichita.

––

Urna mobila, jucaria preferata a primarilor

Ninsoarea de ieri a prins conotatii diverse pentru candidatii la alegerile parlamentare, care au „fulguit” cu sesizari si acuze la adresa contracandidatilor, cu privire la posibile fraude electorale. Unii candidatii au preferat metoda legala si au inaintat sesizari catre Biroul Electoral Judetean (BEJ), in timp ce altii s-au limitat la a-si spune nemultumirile pe pagina de Facebook sau prin intermediul comunicatelor de presa.

Epidemie la Costuleni

Unul din cei mai nemultumiti candidati a fost Dragomir Tomaseschi, candidat in Colegiul 1 Raducaneni din partea ARD, care a sesizat BEJ cu privire la „practici neortodoxe ale membrilor USL” in comuna Costuleni. Potrivit lui Tomaseschi, aici ar fi izbucnit o „epidemie” ciudata din cauza careia numerosi electori ar fi devenit „netransportabili”. Candidatul ARD l-a acuzat pe primarul Dumitru Harabagiu si pe medicul de familie din sat ca ar fi eliberat adeverinte in acest sens, pentru a se putea folosi de votul cu urna mobila. „Unii cetateni s-au pomenit cu urna la poarta, fara sa fi depus vreo cerere in acest sens. Mai grav, oamenii spun ca urna este «sigilata» doar cu scotch, fara stampila. Sunt 120 de cereri la Covasna si peste 120 la Hilita. Practic, 1 din 10 alegatori este invitat sa voteze «prin corespondenta». Am dubii serioase cu privire la corectitudinea votului in comuna Costuleni”, a subliniat Tomaseschi. Sesizarea lui cu privire la alegerile din Costuleni a fost respinsa de BEJ. „Sesizarea a fost respinsa pentru ca faptul in sine nu constituie niciun fel de incalcare a legii. Nu putem sti daca motivul pentru care elibereaza medicul adeverintele nu este adevarat”, a declarat judecatoarea Andreea Trifan, purtatorul de cuvant al BEJ. Tomaseschi a mai anuntat, prin intermediul unui comunicat de presa, ca un membru PSD ar fi oferit bauturi alcoolice unor rromi din satul Poieni, comuna Schitu Duca, in schimbul votului pro-USL.

O alta plangere respinsa de BEJ a fost inaintata de Partidul Ecologist Roman, care a solicitat suspendarea votarii in trei sectii din comuna Erbiceni pentru ca reprezentantii partidului nu ar fi fost lasati sa intre in birourile sectiilor de votare. PER isi inlocuise sambata membrii comisiei, prin decizii ale BEJ, iar noii membri au fost primiti la sectiile de votare dupa inregistrarea plangerii.

Acuze de mita electorala la Tibanesti

Disensiuni au aparut si in Colegiul 3 Tibanesti, unde candidatul ARD Petru Movila l-a atacat pe contracandidatul sau din partea USL, Constantin Adascalitei, intr-un comunicat de presa. „Candidatul USL, Constantin Adascalitei, incalca legea in mod flagrant in ziua alegerilor. Fara sa-i pese de faptul ca astazi nu se face campanie electorala, candidatul USL a impartit in plina zi materiale electorale cu insemnele aliantei pe care o reprezinta. Incidente electorale au mai fost semnalate si in comunele Voinesti si Popricani, unde primarii celor doua localitati transportau oameni la sectiile de votare. Incidentele arata modul in care USL a facut campania in toata aceasta perioada – o campanie murdara, bazata pe mijloace indoielnice si de intimidare la adresa sustinatorilor ARD”, a declarat Movila. In replica, Adascalitei spune ca Movila a fotografiat un membru PDL cu o sacosa plina de materiale electorale USL. „Era omul lui cel care impartea materialele. In disperarea lui, Movila acuza cate in luna si in stele”, a sustinut Adascalitei.

O alta plangere a fost depusa de o persoana fizica, ce reclama ca in zona Pietrarie – Barnova electorii ar fi primit cate doua buletine de vot pentru Camera Deputatilor si doua pentru Senat. Si aceasta plangere a fost respinsa, in urma discutiilor dintre reprezentantii BEJ si cei ai comisiei sectiei de votare respective.

Cu taxiul platit la vot

Reclamatiile din ziua votului au invadat si reteaua de socializare Facebook. Nicusor Paduraru, candidatul ARD pe Colegiul 12, a fost cel mai activ in sesizarea problemelor pe pagina sa personala. Deputatul sustine ca o ieseanca a venit sa voteze in sectia 211 si a introdus in urne doua buletine de vot pentru Camera Deputatilor. La sectia 210 de la Liceul „Emil Racovita” prezenta la vot la amiaza ar fi fost de 50%. „Ciudatenii: la sectiile 152 si 153 din Scoala Ghica, am intalnit situatii in care sot si sotie erau mentionati in liste separate. Bizar este ca strada Mangeron e introdusa nou, ea nu era in colegiul 12 acum patru ani. Schimbarile de strazi au afectat si sectiile de la Scolile Vasile Conta, Russo sau Simionescu”, a comentat Paduraru pe pagina sa de Facebook. Acuzatii mai grave au fost aduse unui membru din sectia de votare 86, de la Scoala „George Cosbuc” din Dacia. Vasile Chelariu, membru in comisie din partea USL, a fost reclamat ca a platit taxiul unui alegator pentru a-l aduce sa voteze.

Cele mai multe reclamatii au vizat insa solicitarile pentru urna mobila. Candidatul ARD, Cristina Dobre, a constatat mai multe nereguli. „La Sectia 110 s-au depus 43 de cereri pentru urna mobila doar pe baza unor adeverinte privind hipertensiunea arteriala. Aceste adeverinte nu sunt relevante pentru ca toate persoanele peste o anumita varsta sufera de hipertensiune. La sectia 202, toate cele 79 de cereri pentru urna mobila erau completate cu acelasi scris. Dupa ce am semnalat acest fapt, cererile nu au mai fost acceptate. La fel, intr-o alta sectie din Colegiu, persoana «netransportabila» care a cerut urna mobila a fost gasita in fata blocului, cu lopata in mana, ajutand la deszapezire”, a declarat Dobre.

USL isi acuza adversarii de campanie murdara

USL a reclamat in mai multe randuri campania murdara pe care ar fi continuat-o contracandidatii in ziua votului. Liviu Bulgaru, candidatul ARD din Colegiul 6 Harlau, a fost acuzat ca a impartit fluturasi cu mesaje denigratoare la adresa contracandidatului Anghel Stanciu. Acestia ar fi continut mesaje de tipul „am 70 de ani si a venit momentul sa ma retrag” sau „am deja suficienti bani si nu mai am nevoie de inca un mandat”. In acest caz, USL a depus plangere la Politie si la BEJ. Reprezentantii Biroului si-au declinat competenta si l-au indrumat pe Stanciu catre instantele de judecata. Si candidatul PPDD, Daniel Oajdea, a intrat in vizorul celor de la USL. „In vitrina cabinetului sau parlamentar, candidatul PPDD a expus un ecran TV de dimensiuni mari si a scos in strada difuzoare puternice, transmitand cu ajutorul acestora spoturi electorale care indeamna iesenii sa-il voteze”, sustine Daniel Matasaru, purtatorul de cuvant al PSD.

Sursa Ziarul de Iasi

Recomandări