Conduceţi cu prudenţă de sărbători. Evitaţi consumul de alcool şi nu vă urcaţi la volan dacă sunteţi prea obosit. De asemenea, evitaţi supraaglomerarea autoturismului, prea multe persoane în vehicul pot să vă distragă atenţia la volan şi să-i puneţi ulterior pe toţi în primejdie.
Atenţie la vizibilitatea copiilor sau colindătorilor din mediul rural unde nu există trotuare. Ar fi indicat să poarte accesorii fluorescent-reflectorizante (bucăţi de autocolante fluorescente sau de pânză reflectorizantă cusute peste hainele mai groase), pentru a fi sesizaţi de departe de către şoferi. Altfel, sunt obligatorii sursele de lumină, vizibile în ambele sensuri (lanternele sau felinarele.
Pietonii circulă pe partea stângă a drumului în direcţia de deplasare. Dacă este însă vorba de un grup organizat, cum ar fi un grup de colindători, circulaţia se face pe partea dreaptă a drumului în direcţia de mers.
Grupul trebuie să aibă o sursă de lumină (de culoare albă sau roşie) care să fie vizibilă pentru ceilalţi participanţi la trafic. Atenţie, conform noului cod rutier, persoanele care formează şirul dinspre axul drumului trebuie să aibă aplicate pe îmbrăcăminte elemente fluorescent-reflectorizante (altfel riscă 2 sau 3 puncte amendă).
Atenţie la viteza de deplasare cu autovehiculul, oricât de grăbiţi am fi şi oricâtă nervozitate s-ar acumula în aceste zile datorită aglomeraţiei de pe şosele, păstraţi-vă calmul şi răbdarea. Viaţa dumneavoastră este mai preţioasă decât câteva clipe câştigate printr-o manevră bruscă sau hazardată.
Poliţia Rutieră vă adresează câteva recomandări pentru un TRAFIC RUTIER SIGUR
Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor;
Adaptaţi viteza permanent la condiţiile de drum ( carosabil umed, acoperit cu polei, zăpadă sau gheaţă);
Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 Km/h, în localităţi, sau 50 Km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă;
Păstraţi o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile;
Echipaţi-vă autovehiculele cu pneuri cu profil de iarnă. Atenţie la presiunea din acestea, pentru sezonul rece trebuie să fie mai scăzută;
Folosiţi corespunzător sistemul de iluminare semnalizare, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi pe timpul zilei.
Folosiţi luminile de ceaţă când vizibilitatea este scăzută.
Nu în ultimul rând, conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. Aceştia, dacă vor opta pentru plecarea la drum, trebuie să respecte cu stricteţe prevederile legale pentru conducători auto cu mai puţin de un an practică, a căror viteză maximă admisă în afara localităţilor trebuie să fie cu 20 Km/h mai mică.
CONDUCEŢI PRUDENT ! VIAŢA ARE PRIORITATE!