2.2 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

Izvorul Tămăduirii – s-a făcut aghiazmă și s-a dat de pomană

Izvorul Tămăduirii – s-a făcut aghiazmă și s-a dat de pomană

Ortodocşii sărbătoresc în fiecare an, în prima vineri după Paşti, Izvorul Tămăduirii, un praznic închinat Maicii Domnului. Credincioşii vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică, ce poate fi băută tot timpul anului, nu ca apa de la Botobează, care are un ritiual de folosire mai restrictiv. Mai mult, cimitirile au fost pline de oamenii care au aprins lumânări și care au dat de pomană.

Materialul video în cadrul știrilor INFOBIT

Sărbătoare mare în biserica ortodoxă. La câteva zile de la Înviere, creștinii serbează Izvorul Tămăduirii. Este ziua în care se merge la slujbă dar și la morminte pentru a se da de pomană.

Și la Pașcani, în ciuda vremii friguroase, cimitirul a fost plin de credincioși care au dat de pomană dar și de cei care au primit, cei din urmă adunând saci cu felii de cozonaci, pască, sarmale, drob, friptură și ouă roșii.

Cum pomana se stropește și cu vin, bere sau țuică, nu a fost om care să nu refuze păhărelul cu licoare și mai ales să nu-și mai dea seama de numărul lor, astfel unii dintre ei devenind poeți.

La fața locului au fost și oamenii legii pentru a asigura ordinea și liniștea publică. De asemenea, după slujbele religioase săvârșite în biserici, preoții au mers la morminte.

Tradiția ortodocsă spune că cerul este deschis până la sărbătoarea Înălțării Domnului, iar cine moare în această perioadă ajunge în rai. Săptămâna Luminată este cunoscută pentru tămăduirile miraculoase petrecute în această perioadă, ce culminează cu sărbătoarea Izvorul Tămăduirii. Această sărbătoare datează din a doua jumătate a primului mileniu creștin și este legată de un izvor din Constantinopol. Printr-o minune a Maicii Domnului, apa acestuia a devenit tămăduitoare și mulți bolnavi și-au găsit vindecarea.

Recomandări