La multi ani, marelui om de cultura Leonard Gavriliu! Astazi, de 1 aprilie, cunoscutul scriitor pascanean a implinit venerabila varsta de 90 de ani! La sediul Bibliotecii Municipale din Pascani, chiar in sala care-i poarta numele, a avut loc un eveniment pentru marcarea acestei zile aniversare.
A fost una dintre cele mai triste aniversari, deoarece starea de sanatate a profesorului nu i-a permis sa participe la eveniment, desi, probabil a fost prezent cu suflet.
Directoarea institutiei de cultura, Mihaela Cojocaru, impreuna cu reprezentanti din partea Primariei Pascani si cei care il cunosc si il indragesc pe renumitul profesor, au tinut discursuri despre el si lucrurile marete pe care le-a facut de-a lungul anilor.
De exemplu, Leonard Gavriliu este omul care a adus „inaltimi de carti” la biblioteca din oras, dupa ce in urma cu cativa ani, a donat sute de lucrari institutiei.
In semn de recunostinta, administratorul public al Primariei Pascani, Gica Zanet, a precizat ca se vor face demersuri pentru ca biblioteca sa poarte numele scriitorului pascanean.
Tot astazi, administratia locala din oras si firma „Sicme”, i-au acordat plachete sarbatoritului.
Mentionam faptul ca Leonard Gavriliu s-a nascut pe data de 1 aprilie 1927 in Pascani. Este un psiholog, scriitor, publicist și traducător român. A publicat poezie, proză, critică literară, eseuri, studii științifice. Studii elementare și gimnaziale în orașul natal, iar liceale la Cernăuți, Pitești, Iași și Timișoara. Student medicinist în anii 1952-1955, la Iași și Timișoara, iar în 1955-1956 student la Facultatea de Filologie a Universității din București, de unde se retrage ca să se încadreze în redacția revistei Scrisul bănățean, la Timișoara. În anul 1966 a absolvit, ca șef de promoție, Facultatea de Filosofie a Universității din București. În 1974 a obținut titlul de doctor în Psihologie la Universitatea A.I.Cuza din iași, cu teza Structură și determinism în psihologia abisală. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1956. Este primul traducător în limba română al operelor lui Sigmund Freud (1980) și Alfred Adler (1991), potrivit informatiilor postate pe internet.