-1.9 C
Paşcani
duminică, ianuarie 12, 2025

Legile Educaţiei. Cum se schimbă Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională: vor intra în vigoare peste 4 ani, dar părinţii şi elevii le contestă deja

Admiterea la liceu se va face şi cu Evaluare Naţională şi cu examen. Schimbări vor fi şi în ceea ce priveşte Bacalaureatul. Elevii de clasa a douăsprezecea vor avea două probe în plus. Aşa arată noile legi ale Educaţiei, prezentate azi de ministru. Deşi vor intra în vigoare peste 4 ani, părinţii şi elevii le contestă deja.

Noile legi ale Educatiei prevăd Evaluare Nationala pentru toti copiii de clasa a opta. În plus, liceele care dovedesc ca au o concurenta mare la anumite specializari, pot organiza examene proprii de admitere pentru candidaţi. „Liceele pot alege două probe pliate pe profil. De exemplu, pentru Științele naturii pot alege chimia şi biologia în aşa fel încât să poată selecta dedicat pentru potrivirea cu profilul respectiv. Pentru 60% din locurile de pe profilurile vizate se poate da concurs, 40% din locuri rămânând în repartizare computerizată”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

Legile Educatiei in varianta Deca aduc schimbări şi pentru profesori

Părinţii şi elevii sunt revoltaţi. „Nu suntem de acord cu admiterea. Creăm discriminare în sistemul educaţional ca să nu mai vorbim de meditaţii Luam în calcul stresul la care copiii vor fi supuşi într-un timp atît de scurt”, a declarat Iulian Cristache. Noul Bacalaureat va aduna 10 probe, iar elevii de la profilul tehnologic vor avea un examen propriu. „Rămânem cu două probe de competențe lingvistice la limbă străină, pentru a crește potențialul de angajare. Ce avem in plus faţă de formula de acum este o probă aşa zis complementară pentru competențe de bază care pentru profilul uman va fi  la matematică sau ştiinţe ale naturii, iar pentru profilul real o probă la alegere pentru disciplinele socio-umane”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

Continuarea pe Observator

Recomandări