• Apneea in somn este una dintre cele mai frecvente cauze care stau la baza producerii accidentelor rutiere • Netratata, boala creeaza complicatii grave • Iesenii tebuie sa se prezinte la medic daca au tulburari de somn
Medicii de specialitate din Iasi au organizat o campanie de informare si constientizare a populatiei privind importanta tratarii tulburarilor de somn. Astazi, Societatea Romana de Pneumologie organizeaza, la Iasi, o intalnire cu specialisti in domeniul, pentru prezentarea aplicatiei smartphone „Help! Snoring”, in vederea detectarii riscului de apnee in somn.
„Tulburarile somnului reprezinta un factor de risc major privind hipertensiunea arteriala, atacurile ischemice cerebrale sau accidentele rutiere, somnolenta datorata sindromului de apnee in somn, asociata in 31-41 la suta din accidentele majore ale vehiculelor comerciale (soferi profesionisti). Conform unei directive a UE (2014/83/UE), candidatii sau conducatorii auto trebuie sa se supuna unei consultatii medicale de depistare a apneii in somn”, a declarat conf. dr. Daniela Boisteanu, medic primar pneumolg, competenta in somnologie de la Spitalul de pneumoftiziogie din Iasi.
Campania „Caravana Somnului” are scopul de a creste gradul de cunoastere a populatiei in privinta somnului si a patologiilor somnului care le pot afecta viata, cum ar fi sindromul de apnee in somn, precum si de informare cu privire la posibilitatile de tratament existente. Aplicatia „Help! Snoring” este disponibila gratuit tuturor persoanelor care doresc sa se informeze sau care sufera de tulburari ale somnului, apnee in somn de tip obstructiv, sforait, somn neodihnitor, treziri repetate, oboseala in timpul zilei.
Continuarea pe BZI