Un eveniment cu tradiție a avut loc zilele trecute la Hârlău. Școala Gimnazială Petru Rareș a organizat cea de-a XIII-a ediție a Proiectului educativ „Obiceiuri și tradiții, la români”. Au participat aproape o sută de concurenți de la școlile din împrejurimi, ce au pus în valoare costume populare tradiționale autentice.
PRIMA PARTE:
La festivitatea de deschidere a participat și primarul orașului, Radu Curcă.
Au urmat apoi numeroase momente autentice românești de cântec, dans și prezentare a portului popular.
Festivalul poate fi revăzut integral pe canalul de Youtube al televiziunii locale BIT TV și site-ul de știri, bit24.ro.
DETALII DESPRE PROIECT:
Școala Gimnazială ,,Petru Rareș” Hârlău a organizat, vineri, 29 noiembrie 2024, Festivalul ,,PARADA COSTUMULUI POPULAR ” aflat la ediția a XIII- a , din cadrul Proiectului educativ ,,OBICEIURI ȘI TRADIȚII LA ROMÂNI” , proiect pe care îl derulăm anual , din 2006.
Proiectul cuprinde patru concursuri județene :
-Concurs literar ,,Candoarea sărbătorilor,,
-Concurs de artă plastică ,, Suflet în sărbătoare,,
-Concurs etnografic ,, Obiect autentic românesc,,
-Festival concurs ,,Parada costumului popular,,
Este proiectul la care și- au adus contribuția an de an numeroase cadre didactice, elevi, părinți, preoți, meșteri populari, artiști, pasionați de etnografie și folclor din județul Iași, Neamț, Botoșani, Suceava, Vaslui.
Acest proiect are drept scop reînvierea spiritului tradițiilor străbune și al obiceiurilor de odinioară și valorificarea rezervelor trecutului într-un mod cât mai creativ, pentru de a păstra valorile autentice și a dezvolta sentimentul patriotic la elevi.
La conceperea și coordonarea proiectului au colaborat profesorii: Constanța Dimitriu, Mimi Morariu, Tereza Rugină, Gabriela Onofrei, Mirela Munteanu.
Din dragoste a tot ce are mai sfânt acest neam, am considerat că datoria noastră ca dascăli este de a clădi fundamentul moral al elevilor, plasând sentimentul patriotic nu numai în plan afectiv, ci mai ales în fapte, în plan comportamental.
Mulțumim tuturor celor ce s-au implicat în activitățile proiectului și au făcut posibilă continuarea acestui proiect:
partenerilor noștri : ISJ , CCD , Primăria și Consiliul Local al orașului Hârlău, Protopopiatul Hârlău, Palatul Copiilor Iași/Clubul Copiilor Hârlău , Casa de Cultură Hârlău, Muzeul Viei și Vinului
colaboratorilor noștri, profesori și elevi din școlile și grădinițele cu care avem încheiate acorduri de parteneriat din orașul Hârlău, din județul Iași și din alte județe ale tării
părinților care susțin an de an această frumoasă și amplă activitate
elevilor, pentru implicare.
Dintre cele mai reușite activități desfășurate în edițiile anterioare menționăm
•Expozitii de icoane si sfeșnice
•Expoziții de costume populare
•Expoziții de lucrări plastice
•Creații literare, creații din folclorul copiilor
•Interpretare de cântece populare
•Întâlnire cu meșteri populari
•Prezentare de colecții numismatice
•Datini și obiceiuri ale zonei ( Jocul căpriței, Jocul cerbului, colide, urătură, sorcovă, dansul căiuților)
*Suite de dansuri populare
•Colinde laice
•Interpretare instrumentală
•Acțiune interactivă ,,Pasiunea mea,, prezentată de părinți ai elevilor ( împletit, țesut la război, cusături, croșetat, sculptat, olărit, pănușat, pictat)
* Secțiune artă culinară tradițională
(realizare si prezentare de produse de post specific bucătăriei moldovenești)
•Mini scenete care punctează câteva din obiceiurile și tradițiile neamului românesc, monologuri, recitări, momente artistice
•Întâlniri de suflet cu invitați speciali precum doamna Maria Agapi artist plastic consacrat din zona Hârlău, profesor la Liceul Pedagogic ,,Vasile Lupu”, domnul profesor Bogdan Bârzu, artist plastic renumit pentru măștile tradiționale; preoți precum Victor Pîslaru, Petru Ciobanu, Ionuț Găină, Ionuț Fotea, Ioan Tăpușă; colecționari importanți precum domnul profesor IOAN MUȘEI care deține o impresionantă colecție de numismatică și alte obiecte autentice, doamna prof. Curcă Rodica colecționar și pasionat de folclor, artiști precum prof. Dan Drumea, prof. Rodica Botez, Teodora Grumeza (fostă concurentă la ediția din 2006 a proiectului , actualmente studentă la conservator); instructori de ansambluri folclorice precum prof. Aurica Gîlcă, Angela Pascaru, Curcă Ion; persoane remarcabile din zona Hârlău precum Constantin Curecheriu din Sticlăria comuna Scobinți și Gheorghe Olteanu din Pârcovaci declarați TEZAUR VIU pentru SPIRITUALITATE de către Comisia Națională pentru SALVGARDAREA PATRIMONIULUI CULTURAL IMATERIAL din cadrul Ministerului Culturii, ION DELEANU coordonator al Ansamblului de Fluierași din Scobinți, artiști locali păstrători de tradiție precum Lidia Pruteanu, directori ai instituțiilor de învățământ din orașul Hârlău și Pârcovaci.
Participanți la fiecare ediție sunt sute de preșcolari și elevi ai claselor preg-XII din județ, coordonați an de an de profesori dedicați.
Desfășurăm in fiecare an în luna noiembrie acest eveniment pentru că ne simțim atrași de sărbătorile calendarului popular și percepem sărbătoarea ca prilej de întâlnire a omului cu divinitatea.
În acest cadru oferit de Clubul Copiilor Hârlău, ne hrănim sufletul cu
amintiri, prin rememorarea unor frumoase clipe petrecute în frageda pruncie, slăvim pe înaintașii noștri și încercăm să-i învățăm pe copii ce înseamnă iubirea de neam.
Prin acest proiect
* am cunoscut colegi talentați, dăruiți profesiei, care au aceleași sentimente patriotice și același scop nobil: a pune în valoare tot ceea ce este autentic, de a valorifica potențialul elevilor și valența etnografică și folclorică a zonei Hârlăului, de a valoriza obiceiurile și tradițiile poporului român fie în preajma sărbătorilor de iarnă, fie a sărbătorilor de Paște ori de Sfântul Andrei.
Datoria noastră ca dascăli este de a clădi fundamentul moral al elevilor, plasând sentimentul patriotic nu numai în plan afectiv, ci mai ales în fapte, în plan comportamental.
Scopul proiectului este acela de a reînvia spiritul tradițiilor străbune și al obiceiurilor de odinioară, de a valorifica rezervele trecutului într-un mod cât mai creativ, de a păstra valorile autentice și a dezvolta sentimentul patriotic la elevi.
•Proiectul este ocazia eficientă de valorificare a tradiţiilor populare şi a obiceiurilor româneşti, reprezintă un izvor de bucurie şi satisfacţie care creează copiilor o stare de bună dispoziţie favorabilă dezvoltării armonioase .
•Acest proiect devine oportunitatea prin care elevii pot lua contact
direct cu valorile culturale, se pot întoarce la izvoare , la autentic, pentru a se constitui în ceea ce numim, cu dragoste şi mândrie, identitate naţională.
•Elevii sunt dornici să se implice în astfel de activităţi în care să se simtă importanţi, să ştie că activităţile lor contribuie la păstrarea şi preţuirea acestor comori inestimabile ce definesc un popor făcându-l unic, statornic şi nemuritor în ciuda scurgerii timpului.
Îi felicităm pe toți acei care au desfășurat cu elevi și au prezentat momente artistice de înaltă ținută în cadrul proiectului nostru!
Mulțumim Primăriei și Consiliului Local Hârlău pentru susținerea finaciară a edițiilor Proiectului Educativ ,, Obiceiuri și tradiții la români,, , mulțumim Asociației de parinti a Școlii” , membrilor din comisia de jurizare, consilierilor educativi și conducerii școlilor partenere pentru efortul depus in derularea anuală a celor patru concursuri județene!
Mulțumim tuturor!
Fructificăm ocazia de a ura un călduros ,,La mulți ani românilor de pretutindeni! ” și ,,Ani mulți tuturor celor ce simt și trăiesc românește!”
LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!
LA MULȚI ANI, ROMÂNI!