2.5 C
Paşcani
joi, decembrie 26, 2024

Pacienţii cu psoriazis, afectaţi de frigul de afară

Psoriazisul este o boală de piele netransmisibilă, ce apare în foarte multe situaţii, mai ales pe fond nervos.Boala este o dermatoză ce se manifestă prin cojirea pielii, mâncărime şi pete roşii de diferite dimensiuni şi în zone diferite ale corpului. Psoriazisul poate fi moştenit pe cale ereditară sau dobândit printr-o serie de factori declanşatori, precum tulburările endocrine, digestive, metabolice, infecţii virale, stres etc. Persoanele cele mai expuse la apariţia acestei afecţiuni sunt tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani.

Specialiştii spun că psoriazisul se poate ameliora vara, dar se agravează pe timpul iernii. La mai mulţi pacienţi s-a putut observa, prin studii realizate de-a lungul timpului, că boala prezintă o acutizare atunci când temperaturile scad, deoarece pielea se usucă mult mai uşor, iar organismul este mai sensibil la infecţii.

Metode de tratament

Psoriazisul este o boală care, odată apărută, va continua să reapară pe tot parcursul vieţii. Cu toate acestea, medicii dermatologi spun că manifestările psoriazisului pot fi ţinute sub control prin diferite metode de tratament. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă persoanele care suferă de această afecţiune este să îşi hidrateze pielea. Se recomandă, de asemenea, consultarea unui medic pentru diferite terapii ce pot ameliora simptomele determinate de această boală. Există şi un tratament medicamentos, ce constă în administrarea sistemică de pastile şi injecţii. Dezavantajul este că ficatul pacientului ar putea fi afectat de administrarea frecventă a medicamentelor. De aceea, aceste persoane trebuie să îşi facă în mod regulat câte un set complet de analize. La momentul opririi acestui tratament, psoriazisul poate să reapară.

Psoriazisul este o boală care se manifestă mai întâi uşor, prin leziuni minore, dar poate ajunge să dea complicaţii la nivelul organelor interne. Sunt semne care pot prevedea atingerea sistematică a întregului organism. Există tratament foarte eficient pentru a împiedica aceste complicaţii, iar medicii dermatologi ştiu foarte bine ce i se potriveşte fiecărui pacient“, a declarat conf.dr. Laura Solovăstru, şeful Clinicii de Dermatologie de la Ambulatoriul Spitalului „Sf. Spiridon“.

Campanii de depistare gratuită

Întrucât psoriazisul este o afecţiune care îşi agravează manifestările în sezonul rece, specialiştii organizează campanii gratuite de depistare a bolii. Campaniile au început în luna octombrie şi vor avea loc în toate lunile friguroase, până la sosirea primăverii. Specialiştii doresc ca, prin aceste acţiuni, pacienţii să se prezinte la medic atunci când le apar simptome ale acestei boli, încât afecţiunea să nu se poată agrava din cauza frigului.

Următoarea campanie va avea loc după jumătatea lunii noiembrie, când vom dedica două zile persoanelor care suferă de psoriazis. La fel vom proceda şi în lunile decembrie, ianuarie şi februarie. Dorim să venim în sprijinul acestor pacienţi, pentru a le spori calitatea vieţii. Trebuie să îi ajutăm să nu neglijeze boala, încât aceasta să nu poată avansa“, a precizat dr. Laura Solovăstru. sursa flacaraiasului.ro

Recomandări