Luaţi-vă gândul de la contractele individuale pentru furnizarea apei, cu contorii în apartamente. Soluţia folosită de fostul operator, Prest Serv Apa SA, este ilegală şi nu mai poate fi pusă în practică, indiferent de ce societate va furniza serviciile de apă şi canalizare la Paşcani. Subiectul a fost dezbătut aseară în cadrul emisiunii “Pulsul Zilei”. Primarul Dumitru Pantazi a subliniat faptul că în scările de bloc cotractele de furnizare pot fi încheiate ori cu reprezentanţii de scară ori cu şefii de asociaţii. Cei care vor contracte individuale trebuie să aibă branşamente individuale.
Soluţiile edilului şef sunt aceleaşi cu cele ale operatorului ieşean, refuzate până acum de unii păşcăneni din cauza unor informaţii greşite prezentate în spaţiul public. De exemplu în cadrul emisiunii unul dintre iniţiatorii mişcării anti- Apa Vital, Ioan Motatu, i-a cerut primarului să găsească soluţii pentru încheierea contractelor individuale aşa cum s-ar întâmpla în oraşele Moineşti, Târgu Ocna, Buhuşi şi chiar Sighetul Marmaţiei. Ulterior el a precizat ca informatiile au fost preluate de la locuitorii de acolo.
În realitate Compania Regională de Apă din Bacău, cea care furnizează servicii în tot judeţul, susţine că la blocuri contractele sunt încheiate de regulă prin intermediul asociaţiilor de proprietari. Mai mult, tot reprezentanţii asociaţiilor fac citirile apometrelor şi transmit consumurile de apă.
Acolo unde nu sunt asociaţii de proprietari regia de apă din Bacău recomanda încheierea contractelor individuale. Asta numai în condiţiile în care sunt realizate pe banii locatarilor branşamente individuale, la limita de proprietate la intrarea în bloc.
Directorul tehnic al regiei a spus că este exclusă posibilitatea încheierii de contracte individuale, la bloc, fără bransamente individuale, din cauză că nu sunt permise de lege.
Şi împotriva rău platnicilor măsurile operatorului din Bacău sunt aceleaşi cu cele ale operatorului din Iaşi. Directorul regiei a spus că este întreruptă furnizarea apei pe întregul branşament, bloc sau scara de bloc, în urma unei somaţii de plată, uneori chiar la solicitarea şefilor de asociaţie.
Nici la Sighetul Marmaţiei nu sunt încheiate contracte individuale la bloc, fără branşamente individuale. Situaţia de acolo seamănă cu cea de la Paşcani dar soluţiile găsite de municipalitate sunt diferite. Nu sunt asociaţii de proprietari iar oamenii refuză să încheie contracte prin intermediul reprezentanţilor de scară.
Pentru a putea furniza apă societatea Vital SA a încheiat conventii individuale cu locatarii, nu contracte, pe baza cărora se face şi facturarea. Consumurile sunt stabilite şi transmise societăţii chiar de locatari prin auto citire iar diferenţele de apă sunt împărţite în baza unui regulament aprobat de Consiliul Local.
Reprezentantul societăţii admite că trebuiau încheiate şi contracte de furnizare a apei la nivelul scărilor de bloc dar nu a fost posibil peste tot din lipsa asociaţiilor de locatari, iar acest demers continua.
Conducerea unităţii aşteaptă noile reglementări privind furnizarea apei aflate în dezbaterea Camerei Deputaţilor. În mod surprinzător, intervenţiile deputatului Neculai Răţoi, privind amendarea legii, au ajuns şi la urechile celor din Sighetul Marmaţiei. Reprezentanţi regiei spune că ar fi o greşeală că operatorii să fie împiedicaţi să întrerupă furnizarea apei din cauza rau-platnicilor.
Amintim ca in sedinta de la inceputul acestei saptamani, liderul PMP Pascani, Sorin Olaru, i-a mintit pe consilieri spunand ca operatorul din Constanta incheie contracte individuale cu locatarii de la bloc, fara bransamente individuale. Din declaratia purtatorului de cuvant al regiei reiese ca, in realitate, in toate orasele din Dobrogea, la bloc, sunt incheiate conventii individuale, insotite de contracte incheiate de sefii de asociatii saude reprezentantii scarilor de bloc.
Menţionăm că la Paşcani unii locatari de la bloc au refuzat încheierea contractelor de furnizare a apei prin intermediul reprezentanţilor de scară sau ai şefilor de asociaţii, pe motiv că vor contracte individuale cu apometrele în apartamente nu la limita proprietăţii. Acesta soluţie a fost respinsă de operatorul ieşean pe motiv că este ilegală dar a fost susţinută cu argumente mai mult sau mai puţin corecte de militanţii anti Apa Vital.