1 C
Paşcani
vineri, decembrie 27, 2024

Pașcaniul a fost sancționat pentru neîndeplinirea indicatorilor de colectare selectivă

Primăria municipiului Pașcani a fost sancționată de comisarii Gărzii de Mediu pe motiv că nu a reușit să atingă ținta de 60% în ceea ce privește procesul de colectare selectivă.

Municipalitatea trebuie sa plateasca către Administrație Fondului pentru Mediu circa 800.000 de mii de lei. In aceasta suma este inclusa valoarea obligației legale neachitată încă din anul 2016, de pe vremea fostei administrații, la care se adaugă penalități aferente ultimilor cinci ani de zile, in valoare de 159.324 lei.

In consecință, primarul municipiului Pascani, Marius Pintilie a declarat in cadrul conferinței de presă de joi, 16 decembrie ca va solicita anularea penalităților și eșalonarea sumei datorate.

Pentru ca municipalitatea sa nu mai fie nevoita sa plătească sancțiuni în acest sens, edilul a făcut apel către cetățeni să urmeze regulile de colectare selectivă.

Tot conform primarului Pintilie, nedepunerea în timp util a unor declarații anuale către AFM a împiedicat obținerea unei finanțări pentru modernizarea sistemului public de iluminat. Astfel, o investitie in acest sens ar urma sa fie facuta in cursul anului urmator.

Precizăm că, în țară, colectarea selectivă este un proces cu multe lipsuri. România se află pe locul 15 în topul celor mai poluate state din Europa și pe locul 26 în ceea ce privește colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor. Este o rată de patru ori mai mică decât media europeană.

Mai exact, România avea o obligație față de Uniunea Europeană pentru a ajunge să recicleze 50% din deșeurile municipale până în 2020. Acestă ţintă a fost ratată, având în vedere că doar 11% din deşeurile municipale sunt reciclate. Ca urmare a acestei situații, România este obligată să plătească penalizări.

Precizăm că următoarea țintă este stabilită pentru anul 2025, când țara noastră trebuie să ajungă la o rată de reciclare de 55%.

 

 

 

 

Recomandări