Situație comică la Pașcani: polițiștii locali amendează fără a face cercetări amănunțite și culmea, vinovații nu sunt de fapt cei amendați.
Este vorba de un caz care a intrat ieri în atenția presei, deoarece administratorul unei societăți din municipiu figurează cu o amendă de 300 de lei pentru că ar fi deversat ape uzate pe un spațiu public.
Proprietarii restaurantului Victoria din Pașcani nu știau însă nimic de amendă, nu li s-a adus la cunoștință situația printr-un proces verbal, aflând despre aceste chestiuni de la reporterii noștri.
Povestea este cu totul alta decât cea care la prima vedere amendează conform legii o încălcare a unei hotărâri a Consiliului Local cu privire la gospodărirea și menținerea curățeniei în municipiul Pașcani, nefiind vorba de o instalație improvizată sau de dovezi prin care ar putea făcută această așa zisă deversare amendată de polițiști, ci de o intervenție realizată în urma unei avarii de firma cu care societatea are contract pentru furnizarea serviciilor de apă și canalizare.
Mai mult, femeia afirmă că nu există nicio instalație neatorizată sau improvizată pentru deversarea apelor uzate și că e vorba de instalația veche de zeci de ani care generează aceste probleme.
Purtătorul de cuvânt de la Apa Vital, Răzvan Manolache, în urma solicitării făcute de postul nostru de televiziune a explicat că într-adevăr lucrătorii de la societatea de furnizare a serviciilor de apă și canalizare au avut intervenții în zona acuzată de polițiști, în baza contractului semnat cu restaurantul, dar că nu e vorba de nicio deversare sau de o situație care să intre sub incidența legii, ci de o refulare a apei uzate din canalul ce se afla pe spațiul public, mai exact pe trotuarul din spatele terasei restaurantului.
Așadar era vorba de fapt de o avarie la rețeaua de canalizare, ce a putut fi rezolvată doar prin intervenția lucrătorilor specializați, care pentru a ajunge însă la gura de canal și la conductă au deplasat pavelele de pe trotuarul aflat pe spațiul public. Aceste chestiuni erau cunoscute de polițiști care fuseseră prezenți la fața locului chiar în momentul intervenției, așa cum relatează și proprietara restaurantului, Elena Irimia.
Constructorul care a realizat lucrarea de amenajarea a spațiului public, inclusiv a trotuarului cu pricina, ar fi trebuit să asigure accesul la căminul de racord, care a fost practic acoperit cu pavele.
În consecință, nu e vorba de o deversare de ape uzate, ci de o defecțiune care a necesitat intervenția autorizată a firmei specializate. Nici de o lucrare pe spațiul public fără autorizație nu poate fi vorba pentru că nu ai nevoie de autorizație pentru a avea acces acolo unde în mod logic, trebuia să existe această posibilitate.