Pe 1 Decembrie, în aproape toate orașele țării, fasolea cu cârnați devine vedeta zilei. Este mâncarea care încălzește mulțimile la manifestările dedicate Zilei Naționale și care a rămas, de ani buni, un simbol al începutului de iarnă.
La Iași, însă, nici anul acesta nu se va mai organiza tradiționala masă publică oferită de Primărie. Așa că, dacă vreți să simțiți gustul sărbătorii, cel mai simplu este să o pregătiți acasă.
Chiar și acasă, fasolea cu cârnați poate fi la fel de gustoasă dacă urmați rețeta autentică, așa cum se gătește în locuri cu poveste, bolți vechi unde odată se întâlneau Mihai Eminescu și Ion Creangă. Aici își petreceau serile discutând literatură, iar atmosfera boemă a vremurilor se simte și astăzi între zidurile vechi ale orașului.
Și, pentru că despre Casa Bolta Rece este vorba, am mers să aflăm de la bucătari cum pregătesc ei fasolea cu cârnați afumați, gătită în stil moldovenesc. Procesul nu este complicat, dar cere răbdare. Preparatul se face cu 500 de grame de fasole boabe, un kilogram de cârnați afumați și legume proaspete: aproximativ 300 de grame de morcovi, 300 de grame de ceapă și 300 de grame de ardei gras roșu. Se folosesc și 200 de grame de bulion, 300 de mililitri de ulei, o linguriță de boia dulce, o linguriță de cimbru uscat, două foi de dafin, sare și piper după gust, o legătură de pătrunjel sau mărar verde.
