Sfânta Cruce a fost cinstită duminică, 15 septembrie 2024, de peste o sută de credincioși din localitatea Buhalnița, comuna Hangu, județul Neamț, printr-un pelerinaj. Acesta a pornit de la biserica parohială şi s-a încheiat la „Crucea de Lumină” de pe muntele din partea de răsărit a ctitoriei lui Miron Barnovschi. Au participat copii, tineri şi vârstnici din mai multe părţi ale Moldovei şi de peste Prut.
Pelerinajul către „Crucea de Lumină” din Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, organizat pentru cel de-al cincilea an consecutiv, a pornit în dreptul Bisericii cu hramurile „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” şi „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Aici s-a dat binecuvântarea, iar apoi s-au rostit rugăciunile începătoare. În sunetul cântărilor şi al toacei, oamenii cu vârste între un an şi 86 de ani au pornit spre Vârful Crucii. Pe parcursul procesiunii, s-a citit Acatistul Înălţării Sfintei Cruci de către preotul paroh Cristian Dăscălescu.
După ce pelerinii au ajuns la Crucea de Lumină, părintele paroh a citit rugăciunea Sfintei Cruci şi alte rugăciuni de binecuvântare pentru cei prezenţi şi pentru întreaga lume.
Oamenii veniţi în număr mare la acest moment duhovnicesc au mărturisit că prezenţa la pelerinaj se datorează dragostei pe care o au faţă de Sfânta Cruce.
Slujba de sfinţire a Crucii de Lumină din Buhalniţa a fost oficiată pe 14 septembrie 2020. Această lucrare îşi are începutul într-un gând al unuia dintre ctitori, Codrin Constantin Miron. După sfinţirea crucii, a devenit o tradiţie ca cel puţin odată pe an să se organizeze un pelerinaj către această troiţă. Pe acest munte urcă cei mici şi cei mari, enoriaşii parohiei şi fiii duhovniceşti ai părintelui paroh. Cu toţii dau mărturie lumii despre credinţa lor mai tare decât moartea şi mai puternică decât tot iadul.