2.1 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 21, 2024

Primăria susţine că nu are datorii la Prest Serv Apa. Conducerea societăţii pretinde ca furturile la apă şi incompetenta să fie plătite de păşcănenii cinstiţi

Furturile de apă şi incompetenta managerială a foştilor administratori de la Prest Serv Apa ar trebui plătite de păşcănenii cinstiţi. Cel puţin aşa reiese din din situaţiile financiar-contabile ale operatorului păşcănean care pretinde că are de încasat de la administraţia locală peste 3 milioane de lei. Jumătate din suma ar reprezenta furturile sau pierderile de apă de la blocuri iar restul penalităţi pentru neplata încă din anul 1999.
Acesta situaţie a fost prezentata de actuala conducere a societăţii consilierilor local ca argument că societatea de apă şi canal din Paşcani ar putea să reziste financiar dacă ar încasa datoriile de la persoanele fizice şi juridice.
Primăria Paşcani susţine că nu are nici un leu datorie societăţi Prest Serv Apa SA, printr-un drept la replică la un articol publicat de newspascani.com Ca argument aduce o recentă decizie definitive a Curţii de Apel Iaşi din 12 februarie 2015.
Judecătorii au hotărât că administratia din Paşcani are de achitat facturi restante de doar 17900 lei la care se adăugă penalităţi de peste 320675 de lei, sume care sunt in curs de compensare.
Dincolo de faptul că penalităţile ar trebui imputate la plata fostului primar  Grigore Craciunescu, pentru că nu a achitat la timp datoriile, rămâne în discuţie fondul problemei. Mai exact aceste sume au fost facturate de societatea de apă şi canal în urma unei hotărâri a Consiliului Local Paşcani nr 20 din 8 februarie 2007. În urma numeroaselor nemulţumiri reclamate de păşcănenii sătui să plătească pierderi uriaşe la apă, la propunerea primarului Neculai Răţoi societatea de apă şi canal avea voie să factureze la populaţie pe lângă cantităţile consumate, pierderi tehnice de maxim 2%. Totodată conducerea societăţii avea datoria să ia măsuri pentru diminuarea pierderilor iar Primăria să deconteze investiţiile din bugetul local pe bază de devize de lucrări. Cum astfel de măsuri nu au fost luate rezultă că pierderile de apă nefacturate populaţiei şi incompetenta managerilor să fie suportate de plătitorii din buzunarul plătitorilor de taxe şi impozite.
Menţionăm că prin aceeaşi hotărâre a Curţii de Apel Iaşi judecătorii trimit spre rejudecare alte datorii pretinse de la Primăria Paşcani de societatea de apă şi canal din Paşcani. Este vorba despre câteva miliarde de lei vechi sume facturate în baza unor contracte în 1999 şi până în 2006, înainte de aprobarea hotărârii prin care au fost eliminate din facturi pierderile de apă.

 

Comunicat de presa

Drept la replica – Actualitatea Tv/Newspascani.com

In urma articolului publicat de dumneavoastra cu titlul: “Pantazi vorbeste despre falimentul PSA Pascani, dar institutia pe care o conduce datoreaza operatorului local sume colosale.Iata care sunt acestea”, publicat pe data de 27 martie 2015, va transmit o serie de raspunsuri si documente in vederea clarificarii acestui articol.

In cadrul textului mentionat, domnul Mariu Parteni a afirmat faptul ca: “Într-unul din procese PSA Paşcani, fostă DAC, solicită suma de 3.795.410 lei. Aceasta provine din acea hotărâre pe care legislativul local a aprobat-o în anul 2007 la propunerea primarului Neculai Răţoi, prin care cetăţenilor le era facturată doar cantitatea de apă înregistrată de contorii din apartament. Diferenţele trebuiau achitate din bugetul local. Atunci actualul primar al Paşcaniului ocupa funcţia de viceprimar”.

Ca raspuns va transmit ca suma nu este cuvenita din cauza faptului ca reprezinta pierderi ale populatiei. In HCL privind stabilirea procedurilor de furnizare, contractare si facturare a serviciilor de apa si canalizarea asigurate de DAC Pascani nu este precizat nimic de facturare catre Primaria Pascani. Mai mult in perioada 2008-2012 nu au fost achitate penalitatile.

Va atasez HCL din 5.02.2007.

Mai mult, decizia definitiva a Curtii de Apel Iasi, nr 64/2015 decide:

-Admite apelul declarat de reclamant SC Prest SERV Apa SA prin reprezentant legal, impotriva sentintei nr 117/civ/25.04.2014 pronuntata de Tribunalul Iasi Sectia II Civila si de Contencios Administrativ, sentinta pe care o schimba in parte si, in consecinta: Respinge exceptia lipsei capacitatii procesuale pasive in cererea intemeiata pe contractele nr. 852/1999, 1197/2004 si 1413/2006. Trimite spre rejudecare aceleiasi instante cererea in pretentii formulate de reclamanta SC Prest Serv Apa SA in contrdictoriu cu paratul Municipiul Pascani, intemeiata pe contractele nr. 852/1999, 1197/2004 si 1413/2006. Obliga paratul sa plateasca reclamantei SC Prest Serv Apa suma de 17900,77 lei cu titlu de debit neachitat si suma de 320675,63 lei cu titlul de penalitati izvorate din contractul 1680/13.01.2010. Inlatura dispozitiile referitoare la reducerea onorariului aparatorului paratului, la compensarea cheltuielilor judiciare reciproce si la obligarea reclamantei sa achite paratului suma de 8051 lei cu titlul cheltuieli de judecata. Pastreaza restul dispozitiilor hotararii.

Tot in cadrul articolului s-a precizat urmatorul aspect: “De asemenea, în anul 2013 s-a încheiat un procesul verbal de conciliere, pentru o serie de lucrări realizate în cadrul măsurii ISPA, între Tess Conex Iaşi şi PSA Paşcani, la care a fost prezent şi primarul Dumitru Pantazi. În acesta se specifică faptul că „domnul primar este de acord cu creanţa în cuantum de 1.010.549,23 lei, arată faptul că suma nu este prinsă în bugetul municipiului, dar apreciază că în proiectul de buget aferent anului 2013 va fi preconizată suma şi aprobată, urmând ca în funcţie de lichidităţi să fie achitată suma”

Ca raspuns va atasez HCL nr 46 din 31.03.2014 si Anexa nr1 din aceeasi Hotarare cu Bugetul pentru Fondul de Intretinere, Inlocuire si Dezvoltare (IID) pe anul 2014, care clarifica aceasta problema.

Cristian Dumitru Menegon
Purtator de cuvant al Primariei Pascani
Tel: 0731 777 434
E-mail:[email protected]

Recomandări