2.2 C
Paşcani
duminică, decembrie 29, 2024

Elevii învață cum să administreze consumul de energie. Proiect european în care sunt implicate și 2 școli din Pașcani

O școală de management energetic formată în cadrul unui proiect ”Erasmus +” include și 2 instituții de învățământ din Pașcani, iar elevii care vor trece toate evaluările specifice, vor face parte din prima generație cu pregătire certificată în domeniul energiilor sustenabile.

Săptămâna trecută a avut loc la Iași un curs de formare la care au fost și 18 participanți de la Colegiul ”Unirea”, din cei 50 elevi de clasa a X-a și a XI-a înscriși într-un proiect european cu privire la managementul energetic, alături de profesoarele lor Oltea Ionel și Georgeta Prisacariu.
proiect.erasmus_unirea_pascani2
Activitățile din proiectul ”Erasmus+” vizează formarea elevilor prin studiu online în identificarea energiilor clasice, a celor neconvenționale și a surselor lor, inițierea acestora în ceea ce privește economisirea energiei, prin metode și mijloace eficiente, implicarea în studii critice și analitice despre consumul de energie în școli, cu măsurători și calcule laborioase, toate aceste materiale fiind centralizate pe platforma online, dedicată proiectului.
Scopul final al activităţilor presupune îmbunătăţirea performanţelor energetice ale clădirilor din Europa, arătând cum se pot obţine rezultate semnificative în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de dioxid de carbon, începând cu școlile. Punctul central, în jurul căruia se desfășoară obiectivele și scopul proiectului, se referă la pregătirea tinerilor pentru noi meserii în acest domeniu al managementului energetic, pe partea de energii noi sau neconvenționale, deoarece programele de învățământ nu conțin în prezent teme care să aprofundeze acest domeniu.

La sfârșitul proiectului, după parcurgerea tuturor modulelor și a evaluărilor specifice, participanții vor primi și un certificat european care să ateste pregătirea lor în acest domeniu, privitor la managementul energetic în cadrul instituțiilor de învățământ prin reducerea consumului de materiale convenționale și folosirea energiei verzi, în detrimentul metodelor clasice.

Proiectul ”Erasmus+” pe tema managementului energetic sustenabil în școli cuprinde 1500 de elevi care vor beneficia direct de activitățile desfășurate, fiind un parteneriat strategic european, desfășurat pe o perioadă de 3 ani, alături de 10 școli din județul Iași, Italia-inițiatoarea proiectului , Spania, Marea Britanie, Lituania, Cipru și Grecia.

Precizăm că acest proiect a fost accesat prin intermediul Inspectoratului Școlar din Iași, iar la activitățile de săptămâna trecută a fost prezentă și Camelia Gavrilă, în calitate de reprezentant al inistituției.
erasmus
Celelalte şcoli din Iași implicate în proiect sunt Colegiile “Mihai Eminescu” din Iaşi şi “Mihail Sadoveanu” din Paşcani, Liceele Tehnologice “Virgil Madgearu”, “Petru Poni”, “Ion Holban” şi cel Economic de Turism, şi Colegiile Tehnice “Dimitrie Leonida” şi “Gheorghe Mârzescu” din Iaşi. Totodată, la proiect s-a alăturat şi Complexul Naţional Muzeal Moldova.

Recomandări