2.9 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

Puteţi să-i ajutaţi la lecţii pe copiii din centrele de plasament!

Ieşenii pot deveni voluntari pentru copiii din centrele de plasament din Iaşi în cadrul programului educaţional „Ajungem MARI”, cei care se înscriu în campanie având ocazia să le fie alături copiilor din centrele de plasament, dar şi celor din apartamentele şi căsuţele de timp familial. Practic, cei care se înscriu în cadrul acestui program le pot oferi celor mici lecţii, îi pot ajuta la temele pentru şcoală sau pot face cu ei ore în domeniile pe care le stăpânesc.

Doritorii, care vor face activităţi online şi fizic alături de tineri timp de opt luni, se pot înscrie până pe 26 septembrie. În judeţul Iaşi, cei 230 de copii din centre de plasament, centre maternale şi apartamente de tip familial din Iaşi, Paşcani şi Verşeni ar avea nevoie de ajutorul a 80 de voluntari. „M-a ajutat voluntariatul pentru că aveam nişte preconcepţii pe care mi le-am demontat. În plus, am realizat că sunt mai răbdătoare decât credeam”, povesteşte Ioana Airinei în vârstă de 35 de ani, voluntar Ajungem MARI din 2019. Tânăra povesteşte că cea mai mare reuşită a ei a fost atunci când a făcut o serie de sesiuni intensive de pregătie pentru Bacalaureat cu două fete, iar acestea au reuşit să promoveze.

Voluntarii pot fi din orice domenii de activitate, iar singura condiţie este aceea că trebuie să aibă împliniţi 16 ani. Luminiţa Farmuj ieşise la pensie în 2019, când a început să facă voluntariat. La prima vizită în centru a fost impresionată de gestul unei fetiţe care a condus-o de mână până la poartă. „Voluntariatul mă ajută să investesc iubirea de copii pe care o simt şi nu mai aveam cui să o dăruiesc. Mă echilibrează emoţional”, afirmă femeia în vârstă de 63 de ani.

Iar poveşti similare pot fi întâlnite în rândul majorităţii celor care şi-au oferit din timpul lor copiilor aflaţi în grija statului.

Ajungem MARI, desfăşurat de Asociaţia Lindenfeld, este singurul program naţional care susţine pe termen lung educaţia copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi şi din medii defavorizate. În prezent, în Bucureşti şi în cele 23 de judeţe, 2.500 de copii şi tineri primesc sprijin de la 1.400 de voluntari care îi vizitează săptămânal. Scopul voluntarului în cadrul acestui program este de a deveni mentor şi un model pentru tinerii instituţionalizaţi.

Sursa Ziarul de Iasi – Cotidian Local

Recomandări