12.5 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

Rabla Local: Cei care primesc bani nu vor putea cumpăra o altă mașină poluantă timp de trei ani

Cei ce vor casa și radia din circulație o mașină mai veche de 15 ani vor putea primi, de la primăria localității în care își au domiciliul, un stimulent în valoare de 3.000 lei, potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Mediului, ce stabilește regulile unui nou program Rabla. Beneficiarii stimulentului de casare vor putea face orice vor dori cu banii obținuți în cadrul programului Rabla Local, cu excepția achiziției unei mașini la mâna a doua poluante. Mai exact, cei ce vor primi bani prin programul Rabla Local nu vor putea cumpăra o mașină cu normă de poluare mai mică de Euro 4 timp de trei ani de la obținerea stimulentului.

Programul Rabla Local, al cărui ghid de finanțare apare în proiectul de ordin de la Ministerul Mediului, se va alătura celor deja existente, respectiv Rabla Clasic și Rabla Plus.

Prin acest nou program, cei ce vor casa și radia din circulație mașini vechi poluante, adică cu normă de poluare mai mică de Euro 3 și mai vechi de 15 ani, vor putea primi, de la primăria de domiciliu, un stimulent financiar în valoare de 3.000 de lei.

Beneficiarii stimulentului de casare nu vor avea obligații în ceea ce privește utilizarea banilor obținuți la casarea mașinii, adică nu vor fi obligați să-i folosească, de pildă, la cumpărarea uneia noi. În schimb, vor avea o interdicție: nu vor putea cumpăra, timp de trei ani de la obținerea banilor, o mașină cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică.

Mai exact, potrivit proiectului ce stabilește ghidului de finanțare a programului Rabla Local, orice persoană ce va obține cei 3.000 de lei pentru casarea unei mașini vechi va trebui să se angajeze “că nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 4 și/ sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare”.

Condițiile pe care va trebui să le îndeplinească o persoană ce va dori să obțină stimulentul pentru casarea unei mașini în cadrul programului Rabla Local sunt:

  • să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
  • să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
  • să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și bugetul local;
  • să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
  • să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului.

Pe de altă parte, în afară de vârsta de peste 15 ani și norma de poluare Euro 3, mașina ce se va da la casat trebuie să fie înregistrată în evidențele primăriei la care se face solicitarea și să fie înmatriculată în România de cel puțin trei ani.

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de ordin trebuie adoptat la Ministerul Mediului și publicat în Monitorul oficial.

Sursa avocatnet.ro

Recomandări