10.2 C
Paşcani
miercuri, ianuarie 8, 2025

Reprezentanții elevilor cer siguranță în școli

Consiliul Național al Elevilor, structura reprezentativă a elevilor din România, trage un semnal de alarmă cu privire la frecvența cu care sunt încălcate o sumedenie de drepturi ale copiilor și elevilor.

În ultima perioadă, s-a putut observa o creștere a numărului de apariții în mass-media a cazurilor de abuz, îndreptate asupra copiilor.

Un caz revoltător al unui profesor de religie care s-ar fi masturbat în fața clasei, în timpul orei, la Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu” Copșa Mică, din județul Sibiu, a făcut înconjurul țării. Condamnăm această acțiune cu caracter pornografic a profesorului și subliniem faptul că astfel de manifestații nu trebuie să existe în mediul școlar.

Un alt caz, petrecut de data aceasta în orașul Călan, din județul Hunedoara, este despre un elev, în vârstă de 10 ani, care a fost victima violenței fizice din partea învățătoarei. În timpul orei de curs, copilul a fost agresat de către cadrul didactic, iar bunica acestuia l-a dus la Unitatea de Primiri Urgențe din Călan, pentru a i se acorda îngrijiri medicale, deoarece prezenta leziuni la nivelul buzei inferioare.

De asemenea, un alt caz de abuz a avut loc în județul Olt. De această dată, o elevă de 14 ani a fost agresată sexual, în perimetrul unității de învățământ, de către unul dintre muncitorii care realiza lucrările de alimentare cu apă.

În luna septembrie a anului 2017, Consiliul Național al Elevilor a publicat Raportul privind Implementarea Statutului Elevului la nivel Național (RISEN), document care conține date statistice alarmante cu privire la anumite aspecte din școlile din România. Astfel, aproape o treime din elevii respondenți nu se simt sau se simt doar parțial în siguranță la școală, iar cazurile prezentate mai sus concretizează această nesiguranță simțită în rândul elevilor. Pe lângă aceste tipuri de violență și abuz la care sunt expuși elevii, exemplificate mai sus, amintim și fenomenul de bullying. Astfel, conform unui studiu lansat în anul 2016 de către organizația Salvați Copiii România, 1 din 4 copii este umilit în mod repetat în grupul de amici, iar 4 din 10 copii au fost răniți urmare a comportamentelor violente repetate ale altor colegi. Toate aceste lucruri relevă un adevăr dezamăgitor despre sistemul de învățământ din România: politicile publice pentru prevenirea și combaterea violenței în mediul școlar sunt ineficiente. Astfel, dreptul la integritate fizică și psihică, garantat de Constituția României, este deseori încălcat. Precizăm că una dintre noile reglementări incluse în ROFUIP, anume aceea că pe durata orelor de curs elevii trebuie să depoziteze telefoanele în locuri special amenajate din sala de clasă, va îngreuna și împiedica identificarea abuzurilor comise în timpul orelor de curs.

Începând cu anul 2018, copiii și, implicit, elevii, beneficiază de o nouă pârghie pentru a se asigura că drepturile lor sunt respectate, și anume Avocatul Copilului, înființat prin Legea 9/2018, ca adjunct al Avocatului Poporului. Copiii de orice vârstă sau reprezentanți ai acestora pot acum să sesizeze încălcarea unuia sau mai multor drepturi ale minorului, iar Avocatul Copilului este obligat să soluționeze orice sesizare.

Solicităm autorităților ca la finalizarea cercetărilor să ia măsurile ce se impun pentru a preveni și combate comportamentele deviante ce îi au drept victime pe copii, pentru a asigura dezvoltarea armonioasă a acestora, într-un cadru care le oferă siguranța necesară.

Totodată, Consiliul Național al Elevilor încurajează copiii și reprezentanții acestora să nu ignore încălcările drepturilor copilului, de la cele din Legea 272/2004, privind protecția și promovarea drepturilor copilului, la Statutul Elevului și până la alte acte normative, și să sesizeze Avocatul Copilului, autoritățile și instituțiile competente și atât Consiliile Școlare, cât și Județene, ale Elevilor ori de câte ori este necesar.

Recomandări