12.5 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

Salariații care au copii mici vor putea cere angajatorului un program de lucru flexibil

ucrătorii ce au copii în vârstă de până la opt ani vor putea să solicite angajatorilor să lucreze după un program croit pe nevoile lor și care să le permită să-și îngrijească copilul, potrivit unei directive europene ce se aplică de câteva zile. Măsura va trebui transpusă, până cel mai târziu în 2022, și în legislația din țara noastră.

Curs DPO: 3 zile de practică în GDPR la București

Curs în care vom înțelege, diseca și construi, împreună, politici interne, contracte, ghiduri de conformare și notificări menite să te ajute să optimizazi cadrul de conformare la GDPR în compania ta. Timp de trei zile, vom contura împreună documente, vom răspunde cererilor persoanelor vizate și ne vom asuma, pe rând, rolul de coordonator de program de prelucrare a datelor cu caracter personal ori DPO.
Vezi detalii

Mai multe schimbări ce vizează drepturile angajaților europeni cu copii mici se regăsesc în Directiva europeană nr. 1.158/2019. Măsurile cuprinse în directiva europeană nu se aplică direct și angajaților din țara noastră. România trebuie ca, până la începutul lunii august 2022, să transpună în legislația locală măsurile din această directivă, prin adoptarea de legi și alte acte administrative care să le reglementeze, altfel riscă declanșarea procedurii de infringement.

Printre altele, directiva prevede și ca lucrătorii ce au copii cu vârsta de până la opt ani să beneficieze de un program de lucru flexibil, ce ar trebui să le permită să-i îngrijească pe cei mici.

Directiva stabilește doar limita minimă de vârstă a copiilor pentru care părinții pot cere formule flexibile de lucru (opt ani), dar fiecare stat membru al Uniunii Europene (UE) poate stabili, atunci când transpune măsura în legislația locală, o limită de vârstă mai mare.

Potrivit directivei europene, angajatorii vor fi obligați să răspundă la solicitările de schimbare a programului de lucru într-un termen rezonabil, iar orice refuz sau amânare a unei decizii vor trebui motivate.

CONTINUARE PE AVOCATNET.RO

Recomandări