3.9 C
Paşcani
duminică, noiembrie 10, 2024

Sanatate: Hepatita, boala muta a ficatului

Din punct de vedere etimologic, cuvantul hepatita vine din grecescul „hepato” care inseamna ficat si denota o afectiune a acestui organ vital. Hepatitele acute sunt cele care dureaza mai putin de sase luni, iar daca ficatul nu se vindeca in acest interval de timp (mai mult de 95% din cauze sunt virale), hepatita devine cronica.

Din pacate, foarte multe cazuri de hepatita nu sunt depistate la timp pentru ca afectiunea nu prezinta simptome in cazul tuturor pacientilor. Insa, cand boala afecteaza functiile ficatului in organism se schimba compozitia sangelui si productia bilei. De aceea, analizele anuale au un rol vital in mentinerea starii de sanatate.

Hepatita – semne si simptome

Hepatite acute
Simptomele pentru hepatitele acute difera. Sunt cazuri asimptomatice, unele in care tratamentul obisnuit da roade si alte cazuri, atat de grave, incat este nevoie de transplant de ficat. La tineri insa, hepatitele virale sunt mai mult asimptomatice. Individual, pot aparea simptome dupa 7, 10 zile. Boala dureaza intre doua si sase saptamani.

Printre simptome, se numara indispozitii, dureri musculare, febra, greata, voma, diareee, dureri de cap. In cazurile de hepatita acuta alte simptome sunt: pierderea profunda a apetitului, intolerabilitatea fata de fumul de tigara in randul fumatorilor, urina inchisa la culoare, ochi tulburi, ingalbenirea scleroticii ochiului si a pielii, disconfort abdominal. Fizic, simptomele sunt minime: ingalbenirea pielii in 33% din cazuri si marirea ficatului la 10% dintre pacienti.

Continuarea pe csid.ro

Recomandări