2.4 C
Paşcani
miercuri, decembrie 25, 2024

SCHIMBĂRI RADICALE pentru pacienți. Apare „dosarul de îngrijiri“ cu opt fișe

Măsură importantă în spitalele ieşene, care, dacă va avea şi concursul pacienţilor, poate schimba radical modul în care suntem trataţi în sistemul medical. „Planul de îngrijiri pentru bolnavi“, document care a fost propus şi elaborat de către Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), filiala Iaşi, a fost finalizat şi urmează să fie implementat în toate spitalele din judeţ. Introducerea acestuia este obligatorie, fiind o cerinţă din partea Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) prin standardele de acreditare a spitalelor. Oficialii OAMGMAMR Iaşi deja au trimis către conducerile tuturor spitalelor varianta finală a dosarului de îngrijiri, şi au început şi susţinerea unor cursuri pentru a explica asistenţilor medicali în ce va consta şi cum se completează. Mai exact, dosarul de îngrijiri este ca o foaie de observaţie a asistentului, în care se vor completa toate detaliile referitoare la îngrijirea unui bolnav. Inclusiv când acesta este întors de pe o parte pe alta, sau când asistenta îi dă apă. Dacă planul va fi urmărit îndeaproape de factorii de decizie din sistem, dar şi de organizaţiile de pacienţi, acesta poate schimba radical modul adesea condamnabil în care suntem trataţi în spitale.

Planul de îngrijiri pentru bolnavi este diferit de foaia de observaţie clinică generală a medicului, un pacient urmând să aibă două fişe: o foaie de observaţie şi un plan de îngrijire. Iar dacă medicul vrea să vadă ce manevre i-a făcut asistentul, poate să verifice foarte uşor.

„Acest plan este în concordanţă cu toate cerinţele ANMCS (n.r. – Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate), şi este un cadru general care se adaptează în funcţie de specialităţile respective, adică fiecare spital poate să îşi elimine sau să adauge câte ceva din plan. Este făcut de un grup de asistenţi din cadrul Departamentului Profesional Ştiinţific al Ordinului, de oameni care lucrează efectiv la patul bolnavului“, a explicat Liliana Pintilie, preşedintele OAMGMAMR Iaşi.

Până să ajungă la forma finală au existat două runde de discuţii cu reprezentanţii unităţilor medicale din judeţ, cum ar fi directori de îngrijiri şi asistenţi şefi. Teama asistenţilor medicali din Iaşi este că introducerea acestor dosare de îngrijire le-ar răpi mult timp, fiind deja constrânşi de numărul mare de pacienţi pe care îi au în grijă.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări