2.1 C
Paşcani
marți, decembrie 10, 2024

Se scumpeşte iar gunoiul, dar creşterea cade pe capul primăriilor

Deşi taxa rămâne aceeaşi, 4 lei/membru de gospodărie, locuitorii vor resimţi indirect scumpirea. Mulţi primari nu sunt de acord, iar operatorul de salubritate a anunţat că va rezilia contractul din cauză că iese în pierdere.

Bilanţul contabil al operatorului de salubritate din judeţ, care arată o pierdere pe anul trecut de aproape un milion de euro, a stârnit nemulţumirea mai multor primari. Însă nu pentru că firma respectivă are o gaură în buget, ci fiindcă asta atrage o creştere a tarifului de colectare şi transport al deşeurilor. „Culmea este că cei mai vajnici apărători ai creşterii tarifului sunt cei de la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunita ră pentru Salubritate (ADIS), care spun că firma respectivă lucrează cu 35 de maşini în loc de 21, plus angajaţii de pe ele“, ne-a declarat Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea. El a adăugat că, iniţial, în proiect erau trecute 47 de puncte de colectare selectivă în comună, dar în realitate sunt peste 100. „Nu ştiu dacă au luat în calcul dezvoltarea localităţilor“, a mai spus primarul din Ciurea. La fel ca alţi primari, el s-a arătat nemulţumit de lipsa contractelor directe dintre operator şi cetăţeni, primăria fiind intermediarul care plăteşte taxa şi o recuperează apoi de la locuitorii comunei.

Toate cheltuielile suplimentare rămân la primării

Creşterea preconizată este de aproximativ 100 de lei pe tonă, tariful crescând de la 400 la 500 de lei pentru colectare şi transport. Nici primarul din Tomeşti nu este de acord cu majorarea tarifului. „Au fost şi la noi, la discuţii, iar noi nu suntem de acord cu creşterea preţului. Este vorba de o majorare de 70 la sută a tarifului de transport, nu şi a celui de depozitare“, ne-a explicat Ştefan Timofte. Şi Dumitru Mihăiluc, primarul din Valea Lupului, se opune creşterii tarifului de salubritate. „Nu suntem de acord, pentru că nu se justifică: toate cheltuielile suplimentare rămân la primării, pentru că tariful pe cap de locuitor rămâne acelaşi“, ne-a spus el. Primarul a adăugat că şi cantitatea de deşeuri este foarte mare, la fel ca în majoritatea comunelor din Zona Metropolitană. „Ei beneficiază de fonduri europene, combustibilul s-a ieftinit, aşa că nu văd nicio justificare în creşterea tarifului. Eu i-am înştiinţat şi pe cei de la ADIS, şi pe reprezentanţii firmei de salubritate (Universal Girexim SA, n.r.), că nu voi aproba această creştere“, ne-a spus şi primarul Dobrovăţului, Cătălin Martinuş. La fel ca primarul din Ciurea, Martinuş s-a arătat nedumerit că ADIS pledează pentru scumpire, care se deplasează în teren să discute în teren cu primarii, „deşi ADIS este reprezentantul nostru“.

CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

Recomandări