Interviu cu Remus Deleanu, președintele directoratului Cotnari S.A., o companie aflată în topul național al producătorilor de vin. Investițiile sunt estimate la 20 de milioane de euro.
Cotnari, compania ieșeană producătoare de vinuri, cu o istorie de 76 de ani în regiunea viticolă a Podișului Moldovei, își reafirmă poziția în topul jucătorilor cu o poziție importantă în industrie. Cifrele vorbesc de la sine, în creștere de la un an la altul. A încheiat 2023 cu o cifră de afaceri de peste 134 de milioane de lei, iar viitorul arată tot mai bine în Podgoria Cotnari. Numai în acest an, aici sunt prevăzute investiții de 20 de milioane de euro, o strategie menită să eficientizeze atât procesul de recoltare, să aducă gusturi și piețe de desfacere noi. Despre asta ne-a povestit mai pe larg, Remus Deleanu, președintele directoratului Cotnari S.A, într-un interviu acordat ZdI. Totodată, acesta ne-a dezvăluit și noutăți din spatele business-ului autohton, datorate celor 1.750 de hectare (ha) de verde și viță bună, dar și cum a reușit Cotnari să obțină o nouă distincție în palmares.
Vinificația în familia Deleanu datează de mai bine de două decenii, când fosta Întreprindere Agricolă de Stat (IAS) Cotnari se privatizează. Se întâmpla în anul 2000. Atunci, compania a fost transformată într-o societate pe acțiuni, angajații având dreptul de a le cumpăra și implicit de a deține practic societatea. I se mai spune și metoda MEBO (management and employee buyout), un tipar al României postdecembriste, după care au fost privatizate multe întreprinderi de stat, în primii ani după Revoluție.
Acum se numește Cotnari S.A și aproape 70% din capitalul social este deținut de cinci acționari, printre care și familia Deleanu, cu un pachet majoritar, restul acțiunilor fiind împărțite între salariați.