2.9 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

Sfântul Gheorghe – tradiții, obiceiuri și hram la bisericile ce îi poartă numele

Sfântul Gheorghe – tradiții, obiceiuri și hram la bisericile ce îi poartă numele

Duminică, 23 aprilie, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe, iar sute de mii de români își vor serba ziua de naștere. În biserici au loc slujbe religioase, iar acolo unde lăcașurile de cult poartă numele sfântului, au loc hramuri. Această sărbătoare este considerată ca vestind începutul verii pastorale.

Zi de mare bucurie și la bisericile ce poartă numele de Marelui Mucenic Gheorghe. La Biserica din Fântânele, Pașcani, preotul paroh Dumitru Cristea așteaptă credincioșii și sâmbătă seara când slujba va fi oficiată de un sobor de preoți dar și în ziua de duminică, atunci când la final toți cei prezenți vor primi pasca și cozonac alături de un pahar cu vin, la finalul liturghiei.

Și la Biserica din suburbia Lunca Pașcani, pregătire sunt în toi, dat fiind că lacașul poartă numele de Sfântul Gheorghe. Preotul paroh Ioan Juncanaru așteaptă credincioșii pentru a participa la sărbătoarea bisericii. După Sfânta Liturghie va avea loc o slujbă de pomenire în memoria celor adormiți, apoi  se vor împărți pachete cu alimente celor prezenți.

Marele Mucenic Gheorghe este și ocrotitorul Armatei Române, fiind unul din marii apărători ai credinței creștine, care a săvârșit numeroase minuni prin ajutorul lui Dumnezeu, atât în viață, cât și după trecerea sa la Domnul, fiind de asemenea considerat si protectorul Georgiei, Armeniei, Maltei, Lituaniei și Serbiei, iar în România, aproape 1 milion de români poarta numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

Se spune că nimeni nu are voie să doarmă în această zi, deoarece se crede că acel care încalcă interdicţia va fi somnoros tot anul. Pentru a fi apăraţi de rele, oamenii se cântăresc, astfel ei cred că vor fi sprinteni până la anul, când obiceiul se reînnoieşte.

Recomandări