1 C
Paşcani
joi, decembrie 5, 2024

Analize medicale gratuite pentru depistarea cancerului uterin

Spitalul Municipal Pascani, a primit astazi 7 septembrie 2012, validarea ca si Centru de recoltare si de prelucrare a produselor biologice de la Institutul de Oncologie Iasi. Asta dupa ce, conducerea Spitalului Municipal, prin managerul Costica Panzaru, a avut o discutie cu medicii de familie din oras si din zona Pascaniul, iar cu 29 dintre acestia a incheiat deja contracte in acest sens. Restul medicilor de familie pascaneni urmeaza sa isi depuna documentatia catre Institutul Oncologic Iasi.

La Spitalul Municipa Pascani exista un numar de 4 medici obstreticieni care beneficiaza de tot materialul si cabinetele necesare pentru acest proces.

Acest program este unul pe termen lung, 3 ani de zile iar finantarea lui pana la capat va depinde foarte mult de adresabilitatea persoanelor de sex feminin sau chiar de medicii de familie care vor trebui sa transmita acest mesaj catre paciente.

In acest sens 700 de femei cu varste cuprinse intre 24 – 60 ani vor fi testate intr-o luna de zile costurile fiind asigurate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

In Romania, in fiecare zi sunt diagnosticate 9 femei iar 6 mor si suntem primii in Europa, atat ca incidenta cat si ca mortalitate. Din pacate, aceste cifre se datoreaza in primul rand faptului ca femeile din Romania cunosc foarte putin despre cauzele care provoaca acest tip de cancer si despre mijloacele de preventie.

 

Mai multe detalii despre Ordinul Ministrul Sănătăţii şi Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate:

 

Organizarea şi desfăşurarea programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin se realizează în scopul prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni maligne şi are ca obiectiv principal reducerea incidenţei şi mortalităţii formelor invazive de boală, prin depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile, urmărirea şi/sau direcţionarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente în vederea asigurării tratamentului adecvat, în conformitate cu ghidurile europene de asigurare a calităţii în creeningul de cancer de col uterin.

 

Desfăşurarea activităţilor de screening pentru cancerul de col uterin se realizează în cadrul Programului naţional de depistare precoce activă a afecţiunilor oncologice, ca sub-program multianual finanţat de către Ministerul Sănătăţii şi implementat, în colaborare cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi furnizorii de servicii medicale, publici sau privaţi, acreditaţi să participe în programul de screening.

Programul de screening al cancerului de col uterin constă în prevenţia secundară a cancerului de col uterin prin testarea periodică, la un interval de 3 ani, prin metoda frotiului cito-vaginal Babeş-Papanicolau a populaţiei feminine cu vârste cuprinse între 25 – 64 ani.

 

Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin se adresează populaţiei eligibile formată din femei în vârstă de 25-64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, netestate citologic în ultimii 3 ani. Testarea în cadrul programului organizat de depistare precoce a cancerului de col uterin se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani numai dacă acestea au ultimile 3 examene citologice Babeş-Papanicolau normale.

 

Recomandări