Discutii de te doare capul in comisia care apara legalitatea deciziilor administrative din Consiliul Local. Astazi in cadrul Comisiei Juridice a legislativului local au fost avizate, pana la urma, proiectele privind ramanerea Pascaniului in ARSACIS, cu Apa Vital operator pentru serviciile de apa si canalizare. Asa cum era de asteptat principala problema a fost cea cu privire la modul de calcul dar mai ales de plata a taxei de redeventa, suma care se incaseaza prin plata apei pentru achitarea imprumutului BEI, contractat de municipalitate pentru reabilitarea retelelor de aductiune cu apa si a statiei de epurare.
Discutiile au debutat cu un schimb de replici intre presedintele comisiei, Bogdan Alexa si Paul Benes, directorul executiv al asociatiei ARSACIS. Consilierul PSD-ist a precizat, de cateva ori, ca este liber sa se informeze si sa voteze cum vrea si ca ii este frica sa nu fie cercetat de DNA, in urma acestui vot
In replica reprezentantul ARSACIS a precizat ca toate raspunsurile solicitate sunt cuprinse in proiectele de hotarare si ca temerile consilierului nu sunt justificate.
Consilierii locali au cerut ca ARSACIS sa plateasca intreaga redeventa necesara, rambursarii creditului.
Directorul ARSACIS a precizat ca asociatia poate achita in lei doar o parte din suma solicitata, exact la valoarea taxei de redeventa stabilita pentru toate autoritatile publice locale. Ar fi vorba despre 900 000 lei daca plata se va face in functie de cantitatea de apa furnizata, 4% din pret, sau cca 1,2 mil de lei pe an daca taxa va fi calculata in functie de mijloacele fixe care urmeaza sa fie inventariate si predate.
Restul sumei pana la 1,8 lei cat reprezinta rata anulala la BEI ar urma sa fie acoperita prin investitii realizate in extinderea retelelor de apa si canalizare din Pascani, din fondurile proprii ale operatorului iesean.
Nici acesta solutie nu a fost pe placul consilierilor din Comisia Juridica. Unii dintre ei au spus ca vor bani, nu investitii, apoi garantii pentru investitii desi lucarile urmeaza sa fie aprobate tot de alesii locali.
Situatia a fost clarificata de administratorul public Gica Zanet. El a atras atentia ca in situatia actuala, Pascaniul nu a incasat taxa de revedenta de la operatorul local si a fost achitata din taxele pascanenilor si ca odata cu aprobarea hotararilor Primaria va primi pana la 1,2 mil de lei pentru achitarea creditului si investitii de 600.000 de lei in fiecare an pana in anul 2026. Asta inseamna peste 6, 5 milioane de lei, echivalentul intregului buget de investitii din resurse proprii pentru un an de zile din bugetul local.
Nici operatorul iesean nu a achitat taxa de redeventa, pana acum, din apa incasata de la populatie, dar din cu totul alte motive. Pascaniul nu a aprobat nivelul acestei taxe, ea urmand sa fie platita retroactiv daca proiectele pro -Apa Vital vor fi aprobate in sedinta de luni.
Până la urma Comisia Juridică a avizat pozitiv proiectele cu două voturi pentru, Dorin Nechifor şi Bogdan Alexa. S-a abţinut de la vot consilierul Codrin Toma pe motiv de incompatibilitate şi Benone Mihut chiar dacă suburbia Lunca Paşcani, de unde este de loc, nu are canalizare iar reţelele de apă nu au ajuns la toate casele.
În consecinţă este foarte posibil ca votul din şedinţa de luni să aibă acelaşi rezultat iar Pascaniul să rămână fără operator de apă şi canalizare până la organizarea unei licitaţii. Altfel spus sunt consilieri care vor să dea în continuare un vot politic pentru o mai bună imagine în rândul alegătorilor deşi Pascaniul are de câştigat investiţii de 13 milioane de Euro de la Uniunea Europeană, jumătate din taxa de redevenţa în bani, pentru rambursarea creditului BEI iar restul în investiţii necesare la Paşcani. În cealaltă variant municipalitatea rămâne fără operator şi investiţii iar rată va fi achitata din banii păşcănenilor, ca şi până acum, până când un alt operator îşi va asuma aceste responsabilităţi.