-1.4 C
Paşcani
vineri, ianuarie 17, 2025

Topul celor mai mari indemnizaţii de şomaj din Iaşi. Angajații sunt invidioși

Unele ajutoare de şomaj din judeţ i-ar face invidioşi pe mulţi angajaţi ieşeni. Cei mai „înstăriţi” şomeri din Iaşi provin cu precădere din domeniul prestărilor de servicii.

Aproximativ 2.900 lei este cea mai mare indemnizaţie de şomaj plătită în prezent de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Beneficiara acestui ajutor este o femeie cu domiciliul în mediul rural, care se încadrează în grupa de vârstă 40-45 ani, fost manager de proiect într-o firmă ce activează în domeniul serviciilor. Ocupanţii locurilor doi şi trei, în funcţie de cuantumul indemnizaţiei primite, sunt doi ieşeni care se încadrează în categorie de vârstă 45-50, respectiv 50-55 ani, care au lucrat până de curând tot în societăţi de prestări servicii. Ocupantul poziţiei a doua la nivel de judeţ beneficiază de un ajutor lunar de 1.857 de lei, iar cel care şi-a adjudecat ultimul loc al „podiumului” 1.721 lei. În topul şomerilor de lux ai Iaşului, pe poziţia a patra, este un bărbat din mediul urban, plasat în grupa de vârstă 55-60 de ani, care până să fie disponibilizat a luat în domeniul IT. „Acesta beneficiază în prezent de un ajutor de şomaj în cuantum de 1.695 lei”, spune Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi. În clasamentul inedit al celor mai „înstăriţi” şomeri din judeţ se mai regăseşte şi o persoană de sex masculin, care a lucrat tot în domeniul serviciilor, valoarea indemnizaţiei încasate lunar fiind de 1.691 lei.
Aproximativ 13.000 de şomeri în evidenţa AJOFM

Potrivit legii, cuantumul indemnizaţiei de şomaj se acordă în funcţie de stagiul de cotizare. Pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, se plăteşte o indemnizaţie echivalentă cu 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, în cuantum de 500 lei. La suma prevăzută mai sus se adăugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare. Astfel, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani, cota este de 3%, şi poate ajunge până la 10 procente în cazurile când stagiul de cotizate este de cel puţin 20 de ani. „Pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, se va avea în vedere venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru şomaj”, potrivit oficialilor AJOFM. În total, la nivel de judeţ, aproximativ 13.000 de şomeri figurează în evidenţele instituţiei. „În cursul lunii mai s-a remarcat o uşoară tendinţă de creştere a numărului de şomeri proveniţi din mediul rural, ca urmare a identificării de către unităţile administrativ-teritoriale a potenţialilor beneficiari de ajutoare alimentare prevăzut de Hotărârea de Guvern nr. 799/2014, privind implementarea Programului operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate (POAD), a căror condiţie de acordare este înregistrarea acestora la AJOFM”, se arată într-un comunicat anterior semnat de Gabriela Vasilache, director executiv AJOFM.
Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări

Exproprieri pentru A7 în dezbatere publică. Verifică documentele la Primărie

Anunț important pentru pășcănenii cărora le-au fost expropriate suprafețele de teren și urmează să fie despăgubiți pentru construirea autostrăzii A7 în zona Pașcani.  Planurile...