joi, aprilie 3, 2025
9.8 C
Paşcani
Login

TRENUL REGAL ÎN GARA PAȘCANI. Acces liber pentru toată lumea

TRENUL REGAL ÎN GARA PAȘCANI. Acces liber pentru toată lumea

Vizită regală la Pașcani. Principesa Margareta și Principele Radu vor poposi în gară pentru câteva minute timp în care cei prezenți pot vizita Trenul Regal. Elevii din Pașcani pregătesc și momente artistice, îmbrăcați în haine tradiționale, iar familia regală va fi întâmpinată cu un covor roșu dar și cu pâine și sare. Accesul publicului și al presei este gratuit.

20 de minute va sta Trenul Regal în Pașcani vineri, 16 decembrie 2016. În acest timp, doritorii pot vizita cele cinci vagoane. Este vorba despre vagonul sufragerie despre care se spune că este o adevarată sală de recepție mobilă, un dormitor regal cu baie complet utilată și trei cușete pentru însoțitorii demnitarilor. Trebuie să știți că accesul publicului și al presei este gratuit. Trenul Regal este în al nouălea deceniul al existenței sale, impecabil păstrat, cu o mare rezistență și o remarcabilă calitate tehnică si continuă să servească națiunea română, fiind unul dintre cele mai puternice simboluri ale statului român.

Așadar la orele 11.57 trenul va ajunge în Gara Pașcani, iar membrii Familiei Regale a României vor fi întâmpinați de conducerea Municipiului cu pâine și sare, covor roșu și melodii cântate de elevii talentați ai orașului, care vor fi îmbrăcați în straie populare. De asemenea, se va cânta imnul României și imnul Casei regale.

Vizita în Pașcani are loc pentru comemorarea celor 100 de ani de la refugiul Familiei Regale, al Guvernului și al Parlamentului României la Iași. Pentru doi ani, din 1916 până în 1918, capitala Regatului României a funcționat la Iași, devenit centrul vital al națiunii în momente de mare cumpănă pentru țară.

Trebuie să știți că finisajele interioarelor sunt prețioase, mobilierul și lambriurile fiind finisate cu furnir de esențe nobile: trandafir, mahon si nuc. Scaunele și fotoliile sunt tapisate cu piele de Cordoba, corpurile de iluminat sunt realizate la manufacturile din Murano, iar vazele si scrumierele au fost fabricate din alabastru.

„Ce vedeți acum reprezintă unicate europene, originale și păstrate într-o stare aproape intactă. Singurele elemente cărora nu le garantez autenticitatea sunt covoarele. Locomotiva cu abur este și astăzi în stare de funcționare, putând circula cu o „iuțeală” maxima de 65 km/h. Aceasta garnitură e foarte valoroasă, pentru ca în Europa s-au păstrat puține de acest fel. Nemții au avut un vagon regal care a ars anii din urmă în Muzeul de la Nürnberg. Nu a mai rămas nimic din el„, spune inginerul Radu Bellu, specialist în trenuri.

Ultima oprire a trenului va fi  în ziua de 16 decembrie 2016, în Gara din Iaşi, la ora 13.56. De asemenea, Trenul Regal va putea fi vizitat, în Gara din Iaşi, în aceeași zi, între orele 14.30 – 21, precum şi a doua zi, pe 17 decembrie, între orele 9 – 12.

Menționăm că Familia Regală invită locuitorii să ia parte la acest eveniment care onorează unul dintre cele mai importante momente ale istoriei moderne, Primul Război Mondial.

Trenul Regal a fost fabricat la Milano și livrat României în anul 1928, după moartea regelui  Ferdinand I În cei 87 de ani de viață, Trenul Regal al României a mers pe căile ferate naționale și internaționale, purtând pașii regilor și reginelor României, ale Familiei Regale, precum și ale liderilor politici din anii 1948-1989. Istoria României cunoaște o mulțime de momente importante care s-au petrecut sau sunt legate de Trenul Regal.

Recomandări

Campanie de colectare a deșeurilor textile, periculoase sau voluminoase, înainte de Paște, la Târgu Frumos

Veste bună pentru locuitorii orașului Târgu Frumos. În apropierea sărbătorilor pascale, operatorul de salubritate, Girexim va organiza o campanie de colectare a deșeurilor periculoase,...