Medicii infecţionişti alertează populaţia cu privire la anumite afecţiuni grave, care se răspândesc mai uşor pe perioada verii. Cele mai grave afecţiuni se transmit pe cale digestivă, cutanată şi respiratorie. În prima categorie se încadrează afecţiuni precum hepatita A, toxiinfecţiile alimentare şi bolile virale, precum meningita şi encefalita.
„Sfătuim populaţia să respecte regulile principale de igienă, să cureţe bine fructele şi legumele pe care le consumă şi să evite aglomeraţiile, pentru a nu contacta bacteriile care produc aceste boli“, a precizat dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.
De asemenea, medicii spun că trebuie evitat consumul de apă din fântâni care n-au fost verificate din punct de vedere bacteriologic. Alte afecţiuni care se pot contacta mai uşor în perioada călduroasă sunt cele transmisibile pe cale cutanată, precum encefalita (contactată prin înţepătura de ţânţar), boala Lyme (prin muşcătura de căpuşă) şi leptospiroza (boală transmisibilă prin scăldatul în ape contaminate).
Mai există o categorie de boli despre care medicii infecţionişti spun că se transmit mai uşor vara. Afecţiunile transmisibile pe cale respiratorie, precum virozele de vară, nu sunt atât de periculoase ca cele care apar în anotimpul rece, ele putând fi tratate la domiciliu, cu medicamente simptomatice.