În fața Palatului Culturii din Iași, în aceste zile, are loc un concurs care pune la încercare abilitățile celor mai bine pregătiți pompieri din județele Moldovei: competiția de descarcerare. Echipe de salvatori specializați în accidente rutiere și situații de urgență se întrec într-o luptă contra cronometru pentru a demonstra cât de rapid și eficient pot salva vieți.
În această competiție, participanții trebuie să dovedească nu doar cunoștințele tehnice, ci și stăpânirea de sine în fața celor mai provocatoare situații, precum extragerea victimelor din automobile distruse. Unul dintre cei mai experimentați pompieri care participă la concurs este Andrei Anicăi, un specialist în descarcerare, un om care a trăit pe pielea lui tragediile pe care alții le văd doar în filme.
În cadrul unui interviu oferit reporterilor „Ziarul de Iași”, Andrei ne povestește despre cum este să trăiești cu teama constantă a pericolelor, despre cum o echipă trebuie să lucreze împreună pentru a salva vieți și despre impactul emoțional pe care astfel de misiuni îl lasă asupra unui salvator și care ar trebui să ne facă pe toți să ne gândim de două ori înainte de a apăsa pedala de accelerație.
Cum e să fii la descarcerare?
„Când pleci în misiune, nu te gândești neapărat ce o să găsești acolo. Nu stai să îți imaginezi ce te așteaptă. Te duci cu gândul că trebuie să ajuți pe cineva, să pui în practică ce ai învățat. Pentru că altcineva nu are cine s-o facă”, explică Andrei Anicăi. Acesta subliniază faptul că fiecare intervenție vine cu imprevizibilitate și că fiecare salvator trebuie să se adapteze rapid, punându-și cunoștințele și abilitățile în slujba celor aflați în pericol. „De obicei, nu știi ce te așteaptă. Fiecare accident este diferit, dar trebuie să fii pregătit pentru orice”, adaugă el.