-0.4 C
Paşcani
luni, ianuarie 6, 2025

Angajații școlii pot lua telefoanele elevilor care folosesc dispozitivele în timpul orei și trebuie să le restituie obligatoriu unui părinte la finalul cursurilor – proiect Statutul Elevului

Angajații școlii pot lua telefonul unui elev dacă acesta îl folosește în timpul orei, fără permisiune și sunt obligați să îl restituie unui părinte sau elevului major, la finalul orelor de curs, prevede proiectul Statutului Elevului pus în dezbatere publică de Ministerul Educației. În același context, dispare obligația ca în timpul orei telefoanele să fie ținute într-un loc special din clasă, prevedere ce în prezent este menționată în Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ (ROFUIP). Un nou proiect de modificare a ROFUIP a fost pus în dezbatere publică tot miercuri, de Minister.
  • Propunerile și sugestiile cu privire la proiectele supuse consultării publice pot fi trimise în următoarele 10 zile calendaristice (de la data publicării) pe adresa de e-mail [email protected].

Angajații școlii pot lua telefonul unui elev dacă îl folosește în timpul orelor de curs, inclusiv în timpul activități educaționale care se desfășoară în afara școlilor, potrivit proiectului Statutului Elevului pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

La finalul cursurilor, cel care a preluat telefonul elevului este obligat să îl returneze “în mod obligatoriu, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevii majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ”.

În plus, dispare din proiectul de modificare a ROFUIP obligația ca în timpul orei telefoanele să fie ținute într-un loc special din clasă, prevedere ce în prezent este menționată în Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ (ROFUIP).

La articolul 15 din Statului Elevului se adaugă:

“h) să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor, sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.
Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevii majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească”.

 

Continuarea pe edupedu.ro

Recomandări