2 C
Paşcani
miercuri, decembrie 11, 2024

Cum a ajuns România dependentă de importul de alimente din Italia, Spania, Franța. Minister: Aducem din afară 70% din ce consumăm

România importă o mare parte din alimentele de bază. Carnea, brânza și produsele congelate de patiserie sunt în topul alimentelor aduse din străinătate. Potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii, valoarea acestora ajunge la 1,2 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 15% din totalul înregistrat anul trecut. 

Cei din sector se plâng că sunt victima marilor rețele de magazine, care au lanțurile de aprovizionare altfel făcute. Adevărul are totuși alte nuanțe. Marile rețele, care concentrează comerțul alimentar au nevoie de cantități importante de marfă, iar nevoia e greu de acoperit. E nevoie de asociere, de consolidare a producției pentru a avea acces pe termen lung la raf.

Pe zi ce trece, România este tot mai dependentă alimentar de state precum Italia, Spania, Franța sau Germania. Potrivit ministerului Agriculturii, pe primul loc în topul celor mai importate alimente, se află carnea de porc cu importuri de 589 milioane de euro. Următoarele poziții sunt ocupate de brânză și caș, cafea, ciocolată și produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi, cu o valoare care pornește de la 200 milioane euro fiecare.

Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii: „Dacă nu am fi avut seceta pedologică în toată regiunea de sud est, balanța comercială se echilibra cât de cât pentru că România este cunoscută că exportator de materie primă. Am ajuns să importăm 70% din ceea ce consumăm.”

Simona Carniciu, nutriționist: Carnea de porc indiferent de unde este, poate aveți impresia că este aceeași, dar diferă foarte mult din punct de vedere nutrițional în funcție de zona, de alimente pe care le consumă porcul.

România importă cantități foarte mari de produse finite, în condițiile în care multe din fabricile de la noi nu funcționează. În acest moment, doar 60% din capacitățile de procesare sunt folosite.

Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta: „E o politică a marilor rețele comerciale care importă fiecare din țară din care provine, care aduc pe raft produsele românești la prețuri mai mari decât cele importate, iar lumea se îndreaptă evident spre cele mai ieftine”.

„La noi în țară nu mai vrea să muncească nimeni să facă agricultură, iar de foame nu putem muri”, spune un bărbat.

„Industrializarea și globalizarea determina acest schimb de produse care duce la consumul de alimente din import, sunt o grămadă de terenuri disponibile, ar trebui să folosim grânele românești”, afirmă o femeie.

„Noi nu avem resurse, nu avem de unde să facem rost chiar și dacă vrei, dacă nu ar există import – export, economia s-ar duce în jos”, declară o tânără.

Datele de la Ministerul Agriculturii arată că anul trecut importurile au fost de 8,9 miliarde de euro, iar exporturile au atins valoarea de 6,9 miliarde de euro.

Cele mai importate alimente în 2020

1.  Carne de porc  – 589 milioane Euro

2.  Brânză și caș – 263 milioane Euro

3.  Cafea – 224 milioane Euro

4.  Ciocolată – 211 milioane Euro

5.  Produse de patiserie – 207 milioane Euro
Sursă: Digi 24

Recomandări