Somerul cu acte în regulă, adică cel care a intrat oficial în șomaj, poate primi și banii de șomaj. Condițiile în care se poate obține indemnizația de șomaj se referă, în primul rând, la lipsa unui loc de muncă și a unor venituri. Pentru majoritatea celor care vor să intre în șomaj și să primească banii respectivi e obligatoriu să fi cotizat cumva la stat înainte. Cât despre actele necesare, cerințele diferă de la caz la caz.
Cei care sunt considerați, legal vorbind, șomeri sunt îndreptățiți să ceară indemnizația de șomaj, conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.
Mai exact, este vorba de persoanele care n-au loc de muncă și nu câștigă bani sau veniturile pe care le obțin, din activități autorizate legal, sunt mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (ISR), a cărui valoare e 500 de lei.
Totuși, pentru a putea obține indemnizația de șomaj, șomerii trebuie să se găsească în una dintre următoarele situații:
le-au încetat raporturile de muncă sau de serviciu din motive ce nu li se pot imputa;
le-au încetat raporturile de muncă sau de serviciu, din motive neimputabile lor, în perioada de suspendare a acestora;
le-a încetat raportul de muncă în calitate de membru cooperator, din motive ce nu li se pot imputa;
au încheiat un contract de asigurare pentru șomaj și nu realizează venituri sau, dacă realizează, din activități autorizate legal, acestea sunt sub 500 de lei;
au încetat activitatea în urma pensionării pentru invaliditate, ulterior și-au redobândit capacitatea de muncă, dar n-au reușit să se reangajeze;
reintegrarea lor în muncă, dispusă prin hotărâre judecătorească definitivă, nu mai este posibilă la unitățile unde erau încadrați anterior (din cauza încetării definitive a activității) sau la unitățile care au preluat patrimoniul acestora.