Un dosar penal privind un furt de agregate minerale, cu un prejudiciu evaluat la aproximativ un milion de lei, a avut un final rușinos, anchetatorii nereușind, în ciuda informațiilor pe care le-au avut, să identifice autorul faptei. Principalul suspect în cauză a fost societatea Pro Invest SRL Piatra Neamț, controlată de Andrei Dorin Munteanu, fiul ex-deputatului PSD de Neamț, Ioan Munteanu, furtul de agregate înregistrându-se exact lângă o exploatare pe care firma din Neamț o avea în comuna Tupilați, pe malul râului Moldova.
Anchetatorii nu au reușit să strângă dovezi suficiente pentru a trage la răspundere firma lui Munteanu jr. și au dispus clasarea cauzei. Ulterior, anchetatorii au renunțat de tot la anchetă pe motiv că a intervenit termenul de prescripție a răspunderii penale.
Concluzia: cineva a furat 21.675 metri cubi de balast, în valoare de aproximativ un milion de lei, iar polițiștii nu au fost în stare să identifice autorul, deși au avut elemente solide și un suspect.
Eșecul de proporții este al Poliției Iași , prin Secția de Poliție Rurală nr, 6 Pașcani, și a Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani, la pachet cu indiferența celor de la „Apele Române”.
Cinci ani de anchetă în gol sau cum să mușamalizezi un furt de un milion de lei
În data de 26 martie 2014, mai mulți cetățeni din satul Mitești, comuna Miroslevești, județul Iași, localitate învecinată comunei Tupilați, județul Neamț, au reclamat la Sistemul Hidrotehnic Independent (SHI) Pașcani, care se află în subordinea Administrației Bazinale de Apă (ABA) Siret-Bacău, că cineva exploatează ilegal balast. În loc să anunțe Poliția Miroslovești pentru a verifica sesizarea primită de la cetățeni, cei de la „Apele Române” au așteptat … 10 zile ca să trimită o echipă mixtă SGA Neamț-SHI Pașcani. Când echipa de la „Ape” a ajuns la fața locului, pe 1 aprilie, nu a mai găsit pe nimeni, hoții de balast ștergând putina.
Este momentul în care începe sarabanda adreselor între ABA Siret Bacău – IJP Iași – SHI Pașcani – Primăria Miroslovești – SGA Neamț, adică un fel de bătaie a apei în piuă, pentru că toate demersurile consumatoare de mari resurse financiare și umane nu au dus nici la identificarea și pedepsirea autorului și nici la recuperarea prejudiciului. Cu alte cuvinte, statul a pierdut de două ori: prejudiciul de un milion de lei cauzat prin furt, plus efortul financiar cu o anchetă care a dat greș.
În data de 2 aprilie 2014, SGA Neamț le transmitea celor de la ABA Siret rezultatul verificărilor de pe teren, din 1 aprilie.
Astfel, SGA Neamț a constatat că Pro Invest SRL a deținut o autorizație de gospodărire a apelor pentru un perimetru de exploatare în suprafață de 20.000 mp, situat pe raza comunei Tupilați, pe baza unui contract de închiriere, din noiembrie 2011, plus un alt perimetru de 10.000 mp, pe raza comunei Miroslovești (contract încheiat în septembrie 2013). În adresa celor de la SGA Neamț se mai menționa că Pro Invest avea stația de sortare, depozitele de sorturi și agregate minerale pe raza comunei Tupilați, la limita cu comuna Miroslovești. Totodată, se mai făcea mențiunea că pe teritoriul administrativ al comunei ieșene exista o zonă în care s-au exploatat agregate minerale.